Deze zomer stelden zich 27 jongeren en 13 jeugdwerkers kandidaat voor een mandaat bij de Jeugdraad, dat tot eind 2023 duurt. Tussen 9 en 22 november brachten 4.992 kinderen, jongeren en jeugdwerkorganisaties in Vlaanderen en Brussel hun stem uit via eID. Voor het eerst werd ook de itsme-app gebruikt bij het stemmen. Daardoor werd er bij deze verkiezingen een recordaantal stemmen gevalideerd.

Naast nieuwe adviseurs konden jongeren ook hun stem uitbrengen op 5 jongerenthema's. Ze stemden het meest voor "Goed in je Vel", "Gelijke Kansen" en "Klimaat". Jongeren die stemden kregen ook de kans om extra inhoudelijke input te leveren tijdens de kiesperiode.

De 16 nieuwe gezichten zijn: Ajar Bentaha, Amir Bachrouri, Floren Muys, Loredana Cremery, Anita Nyame, Priscilla Keuppens, Lotus Li, Samuel-Joe Munanga, Nick Beerens (Formaat), Jan Langeraert (Groep Intro), Franka Foré (Joetz), Marnik De Bondt (VDS), Maryline Thiry (Uit De Marge), Paulien Herck (Bamm! ), Fien Morren (Globelink) en Ines De Geest(Chirojeugd Vlaanderen). Zij gaan vanaf januari aan de slag, ook dan wordt een nieuwe voorzitter gekozen.

"Veel beleidsmakers spreken nog te veel over jongeren en te weinig met jongeren", aldus Vlaams minister van Jeugd Benjamin Dalle (CD&V). "Nochtans zijn jongeren meer dan ooit bereid om te participeren aan het beleid en hun stem te laten horen. Nog nooit werden er zoveel stemmen uitgebracht voor de Vlaamse Jeugdraad. Dat stemt mij bijzonder optimistisch. Ik kijk er enorm naar uit om samen te werken met de nieuwe Vlaamse Jeugdraad."

Comments
* De e-mail zal niet worden gepubliceerd op de website.