De bouw van de BESS-installatie zou nog voor de zomer moeten starten, eenmaal de vergunning wordt goedgekeurd. Tegen volgend jaar zou het opslagsysteem klaar moeten zijn.

Er wordt gebruikgemaakt van lithium-ion batterijen, met een capaciteit van 100 MWh. Concreet zal de installatie gedurende vier uren 25 MW aan energie kunnen opslaan, en op die manier mee het evenwicht op het hoogspanningsnet garanderen, klinkt het.

Het project wordt gerealiseerd door de joint venture Nala Renewables, van Trafigura en IFM Investors. Die onderzoekt nog andere gelijkaardige projecten in ons land. De batterijsystemen passen in de transitie naar meer hernieuwbare energie. Wind- en zonne-energie kunnen dan immers worden opgeslagen en bij een hoge vraag worden gebruikt of in het net worden geïnjecteerd.

Voor Nyrstar past het project in zijn klimaatambitie, aldus CEO Daniel Vanin in een persbericht. Het bedrijf zegt dat zijn zinksmelters al bij de meest efficiënte ter wereld behoren, terwijl het ook samenwerkt met grote zonnenpaneel- en windmoleninstallaties. 

Bron: Belga

Comments
* De e-mail zal niet worden gepubliceerd op de website.