Normaal start het tweejaarlijks interprofessioneel overleg (IPA) met de vaststelling van een loonnorm door de Centrale Raad voor het Bedrijfsleven (CRB). De cijferaars van het CRB kijken dan hoeveel de lonen in de buurlanden stijgen, en bepalen aan de hand daarvan hoeveel de lonen in België mogen stijgen. Maar door de coronacrisis wordt dat een heikele zaak. Door allerlei crisismaatregelen in de verschillende landen is de loonevolutie moeilijk te vergelijken. Woensdag wordt een CRB-rapport verwacht.

De voorzitter van de socialistische vakbond, Thierry Bodson, vreest dat die loonnorm dit jaar door de uitzonderlijke situatie "minder betrouwbaar" is en "moeilijk toepasbaar" is. De socialistische vakbond bepleit dan ook een "indicatieve loonnorm". Dat betekent dat sectoren die het goed doen, daarboven zouden kunnen gaan en meer opslag zouden kunnen geven.

Hij vreest voor een scenario met een loonnorm van rond de 1 procent. "Ver zal ik er niet naast zijn", voorspelt Bodson. "Neem nu in zo'n geval. Sectoren die het door de crisis niet goed doen, zullen daar niet aan komen. Terwijl sectoren die het wel goed doen, denk maar aan farma of distributie, de mogelijkheid hebben om meer te geven, maar geblokkeerd worden.

"Als de werkgevers toch aan zo'n loonnorm vasthouden, zo waarschuwt de ABVV-topman, dan vreest hij voor de sociale vrede in de sectoren. "Het is geen bedreiging, maar neem nu sectoren die het goed doen, en winst maken. En dan krijgen de werknemers te horen dat hun lonen over twee jaar tijd met 1 procent mogen stijgen, dan creëer je problemen."

Bron: Belga

Comments
* De e-mail zal niet worden gepubliceerd op de website.