Agfa-Gevaert heeft het afgelopen kwartaal meer omzet en winst geboekt dan analisten in doorsnee hadden verwacht. "Onze activiteiten herstellen zich van de impact van de pandemie en met tevredenheid zien we dat sommige onder hen de pre-COVID-niveaus al evenaren of overtreffen", zegt Pascal Juéry, de CEO van de beeldvormingsgroep uit Mortsel.

Tijdens het tweede kwartaal zette Agfa-Gevaert een omzet van 441 miljoen euro in de boeken, terwijl analisten van Bloomberg op gemiddeld 415 miljoen hadden gerekend. Dat is 11,1 procent meer dan in dezelfde periode vorig jaar, toen de coronacrisis zich - vooral op de drukactiviteiten - fors liet voelen. Zonder het negatieve effect van wisselkoersen gaat het om een stijging van 13,5 procent.

De aangepaste bedrijfskasstroom (ebitda) - waarbij buitengewone posten buiten beschouwing worden gelaten - kwam 28,8 procent hoger uit op 40 miljoen euro. Het aangepaste bedrijfsresultaat (ebit) steeg met meer de helft (58,7 procent) tot 25 miljoen euro. Analisten hadden in doorsnee 13 miljoen euro verwacht. De nettowinst bedroeg 15 miljoen euro.

Tijdens het eerste kwartaal was Agfa-Gevaert nog onverwacht in het rood beland. De groep zette toen een aangepaste bedrijfsresultaat van -1 miljoen euro in de boeken, terwijl het de periode afsloot met een nettoverlies van 6 miljoen euro.

"In het tweede kwartaal presteerden alle divisies duidelijk beter dan in de eerste drie maanden van het jaar. Onze activiteiten herstellen zich van de impact van de pandemie en met tevredenheid zien we dat sommige onder hen de pre-COVID-niveaus al evenaren of overtreffen", licht Juéry de resultaten toe.

Wegens onder meer stijgende materiaalkosten maakte Agfa-Gevaert in juni bekend dat het wereldwijd de prijzen van zijn offsetdrukplaten weer ging opkrikken, nadat het ook in maart al een verhoging had doorgevoerd. In het tweede kwartaal keerde de printplatendivisie weer terug naar positieve cijfers, maar het zorgenkind zit - ondanks de prijsstijgingen - nog steeds onder het niveau van voor de coronacrisis.

Maar ook in andere takken van de groep krikt Agfa-Gevaert de prijzen op. "Met de prijsverhogingen die we waar mogelijk in onze divisies invoerden, konden we de toenemende inflatoire druk deels compenseren", aldus Juéry. "Voor sommige activiteiten zit er echter een vertraging op de prijsacties door contractuele mechanismen." In de komende maanden zal de beeldvormingsgroep "het prijsmanagement voortzetten en zelfs intensifiëren", omdat hij in de tweede jaarhelft "een nog grotere impact van de stijging van de grondstofkosten" verwacht.

Voorts benadrukt de CEO dat het bedrijf blijft inzetten op kostenbeheersing en -vermindering. "In de loop van het tweede kwartaal sloten we met succes ons uitgebreide programma ter beperking van de pensioenrisico's af", luidt het.

Bron: Belga 

Comments
* De e-mail zal niet worden gepubliceerd op de website.