Er is een akkoord over een fusie van de havens van Antwerpen en Zeebrugge. Dat melden het stadsbestuur van Antwerpen en dat van Brugge.

Beide havens spreken al langer met elkaar. In 2019 kondigden ze aan dat er onderhandelingen over een mogelijke fusie gingen starten.

Het eengemaakt havenbedrijf krijgt één aansturing, één raad van bestuur en één CEO. De huidige CEO van de haven van Antwerpen Jacques Vandermeiren wordt zoals verwacht CEO van de nieuwe fusiehaven. Huidig havenschepen Annick De Ridder (N-VA) wordt voorzitter. Dat meldt zakenkrant De Tijd. 

Huidig voorzitter van de haven van Zeebrugge Dirk De fauw (CD&V) wordt ondervoorzitter. De kersverse CEO van de haven van Zeebrugge Tom Hautekiet had bij zijn aanstelling vorig jaar al aangegeven dat hij tevreden zou zijn met een 'tweede rol' in de nieuwe fusiehaven. Hij was toen al onder die voorwaarden aangeworven.

Hoe de fusiehaven er juridisch en operationeel zal uitzien, wordt in de loop van dit jaar verder uitgewerkt. Verwacht wordt dat dat integratietraject ongeveer een jaar zal duren. 

Het aandeelhouderschap zal niet op 50/50-basis gebeuren, maar op basis van waardebepaling, is uit goede bron vernomen. En uit een tweet van Vlaams minister-president Jan Jambon weten we al de naam van de fusiehaven: Port of Antwerp-Bruges.

Bron: Belga


Comments
* De e-mail zal niet worden gepubliceerd op de website.