v.l.n.r. Etienne Wauters, Wouter De Ploey, Els Van Doesburg

De Antwerpse ziekenhuisgroepen ZNA (Ziekenhuis Netwerk Antwerpen) en GZA (Gasthuiszusters Antwerpen) hebben officieel hun "engagement tot fusie" aangekondigd. Een mogelijke fusie werd al een tijdje afgetast en beide partijen zien nu voldoende voordelen om ermee door te gaan. Op 1 januari 2024 moet de nieuwe groep Ziekenhuis aan de Stroom (ZAS) klaar zijn. 

De Antwerpse ziekenhuisgroepen ZNA (Ziekenhuis Netwerk Antwerpen) en GZA (Gasthuiszusters Antwerpen) hebben woensdag officieel hun "engagement tot fusie" aangekondigd. Een mogelijke fusie werd al een tijdje afgetast en beide partijen zien nu voldoende voordelen om ermee door te gaan. 

Op 1 januari 2024 moet de nieuwe groep Ziekenhuis aan de Stroom (ZAS) klaar zijn. ZAS zal bij de start goed zijn voor meer dan 3.300 bedden en 10.000 medewerkers, wat het een van de grootste ziekenhuisgroepen van ons land en Europa zou maken. 

"Die schaal is geen doel op zich", zegt huidig ZNA-voorzitter Els Van Doesburg. "Er zijn veel winnaars in dit verhaal, maar de patiënt is de belangrijkste. We zullen de beste medische zorg kunnen bieden, met een brede basiszorg en gefocuste specialistische zorg, en dat met een minimum aan papierlast." 

Het fusieziekenhuis moet volgens beide partijen beter in staat kunnen zijn om investeringen in infrastructuur te bundelen en in te zetten op specialisatie. 

"Dit is het sluitstuk van een samenwerking die we in 2016 gestart zijn", zegt GZA-voorzitter Etienne Wauters. "We gaan nu ook effectief tot een fusie over om kwalitatieve zorg te kunnen blijven bieden en om in een wijzigend landschap innovatief te kunnen blijven." 

Met de artsen lopen er al gesprekken over de voorwaarden waaraan ze zullen werken in het nieuwe ziekenhuis. Met de rest van het personeel en de vakbonden worden die gesprekken binnenkort opgestart. 

"Niemand zal erop achteruitgaan", zegt Wouter De Ploey, huidig CEO van ZNA en toekomstig voorzitter van ZAS. "We bieden ook werkzekerheid. We hebben iedereen nodig, kijk maar naar het grote aantal vacatures dat momenteel openstaan bij beide ziekenhuizen."

Bron: Belga

Comments
* De e-mail zal niet worden gepubliceerd op de website.