ArcelorMittal opent "hoogoven van de toekomst" in Gent


03 Mar
03Mar

In Gent heeft staalreus ArcelorMittal woensdag hoogoven B geopend na een grondige vernieuwing die bijna een jaar heeft geduurd. De verouderde installatie kreeg met een investering van 195 miljoen euro een opwaardering die hem "een van de meest moderne en efficiënte hoogovens ter wereld" maakt, zegt de directie. Dat betekent niet alleen productiviteitswinst maar ook een flinke CO2-reductie en een verdere verankering van de werkgelegenheid gedurende minstens twee decennia.

De nieuwe hoogoven heeft een nieuw ontwerp en is efficiënter op het vlak van brandstofverbruik door de recyclage van houtafval en de injectie van afvalgassen en plastic. Voor de vernieuwing werd niet minder dan 5.000 ton staal en 3.000 ton vuurvast materiaal gebruikt. Er is 265 kilometer elektrische kabels getrokken. De fabriek investeerde in nieuwe veiligheidsprotocollen en de hoogoven kreeg geavanceerde diagnosesystemen en een moderne gebruikersinterface.

"De totaalaanpak die men hier in Gent naar voor schuift is een toonvoorbeeld van ambitie en visie in een uitdagende mondiale context", zegt Vlaams minister-president Jan Jambon bij de inhuldiging. De Vlaamse regering steunt het bedrijf in de moeilijke opgave om de enorme CO2-uitstoot die met de productie van staal gepaard gaat, terug te dringen.

En dat in een sector die kampt met uiterst moeilijke competitie van vooral Chinese concurrenten die minder ambitieus zijn op klimaatvlak. "We zijn dan ook bijzonder dankbaar voor de steun die we in dit verband al hebben gekregen van de Vlaamse regering", zegt CEO Manfred Van Vlierberghe.

In Gent wordt 5,5 miljoen ton staal per jaar geproduceerd. Dat gebeurt in de hoogoven, waarin gebakken ijzererts en behandelde kolen bij extreem hoge temperaturen (tot 1.200 °C) worden samengesmolten tot vloeibaar ruwijzer. In de convertor wordt dat ruwijzer omgezet in vloeibaar staal door de koolstofresten te verwijderen.

Het Gentse hoogovenproject zal ArcelorMittal Europa helpen om de CO2-uitstoot tegen 2030 met 30 procent te verminderen ten opzichte van 2018.

Comments
* De e-mail zal niet worden gepubliceerd op de website.