Volgend jaar komt er een solidariteitsbijdrage van 0,15 procent op effectenrekeningen met een gemiddelde waarde van meer dan 1 miljoen euro. Assuralia heeft het over een "bitter kerstcadeau voor de Belgische consument". 

De taks schiet volgens CEO Hein Lannoy zijn doel voorbij. "Consumenten die beleggen in tak23-producten (levensverzekeringen, red.) over de grens worden immers niet geviseerd door de nieuwe effectentaks."Momenteel zijn in Luxemburg gevestigde ondernemingen volgens Assuralia goed voor 30 procent van de verkoop van tak23-producten in België. Als gevolg van de nieuwe effectentaks, zal dat aandeel alleen maar toenemen, klinkt het.

"Opnieuw een nederlaag voor de Belgische economie waarin de Belgische verzekeringssector sterk investeert", zegt Lannoy. "Vanuit de verzekeringssector waren we nochtans bereid om de minister (van Financiën Vincent Van Peteghem, red.) een oplossing aan te bieden die alle beleggers in tak23-producten boven 1 miljoen euro op gelijke basis belast. Met deze maatregel wordt er een ongelijk speelveld gecreëerd waar de kleine belegger en de Belgische verzekeringssector het slachtoffer van worden."

De Assuralia-CEO vindt het een "gemiste kans" dat Van Peteghem vooraf geen overleg pleegde met de sector. 

Bron: Belga

Comments
* De e-mail zal niet worden gepubliceerd op de website.