04 Aug
04Aug

Baggeraar DEME geeft gisteren/dinsdag het schip 'Spartacus' in ontvangst genomen: "de krachtigste en meest innovatieve snijkopzuiger of cutterzuiger ter wereld", zo bevestigt het bedrijf woensdag in een persbericht. Financiële details werden niet meegedeeld.

Het schip werd gebouwd op de Nederlandse scheepswerf Royal IHC. De Spartacus zet nu koers naar zijn eerste baggerproject in Egypte.

Een snijkopzuiger of cutterzuiger is een stationair of zelfvarend werktuig, dat met behulp van zijn roterende snijkop materiaal van de bodem losmaakt. Volgens DEME is dit schip uniek in zijn soort vanwege zijn milieuvriendelijke ontwerp en tal van innovaties aan boord. Zo kan het schip op vloeibaar aardgas (LNG) varen en beschikt het over een warmteterugwinningssysteem dat de warmte van de uitlaatgassen van de motoren omzet in elektrische energie. Het schip beschikt ook over voldoende vermogen (44.180 kW) om harde grondsoorten te snijden. De cutterlader, die vanaf de brug door één persoon kan worden bediend, kan werken tot een baggerdiepte van 45 meter.

Het schip van DEME zal voor zijn eerste opdracht ingezet worden in Abu Qir in Egypte, voor het grootste bagger- en landwinningsproject ooit voor de Belgische baggeraar. Het gaat om het winnen van 1.000 hectare nieuw land, het verdiepen van het toegangskanaal van de haven tot 23 meter en het baggeren van een draaicirkel tot 22 meter. DEME verwacht in de loop van het project een volume van meer dan 150 miljoen kubieke meter te baggeren.

"Deze bereidheid om grenzen te blijven verleggen en te investeren in onze vloot, betekent dat projecten die voorheen onhaalbaar leken, nu mogelijk gemaakt worden dankzij 'Spartacus'", zegt CEO Luc Vandenbulcke van DEME in het persbericht.

Bron: Belga 

Comments
* De e-mail zal niet worden gepubliceerd op de website.