Bart Deckers is bio-ingenieur van opleiding (KU Leuven, 2001) en tevens Doctor in Applied Biological Sciences (KU Leuven, 2005). Hij behaalde voorts een MBA aan Vlerick Management School (2006). 

Bart Deckers is sinds 2013 gedelegeerd-bestuurder van Invale, een familiaal private equity fonds dat groeikapitaal verschaft aan Belgische KMO’s. Voordien was hij actief bij Aveve (2008-2013), o.m. als business unit manager plant nutrition, en bij McKinsey & C° als management consultant (2006-2008).

De Antwerpse holding Ackermans & van Haaren (AvH) heeft met een nettowinst van 407 miljoen euro in 2021 een "uitzonderlijk recordjaar" achter de rug. Voor 2022 verwacht AvH een nieuw recordresultaat. Dat hebben de bedrijfsleiders maandag gezegd op de algemene vergadering. 

"De markten zijn volatiel, maar veranderen niks aan onze perspectieven op lange termijn", zei CEO Jan Suykens. "De geopolitieke situatie doet prijzen stijgen en ook stagflatie vormt een bedreiging. Die fenomenen hebben voorlopig een beperkte invloed op ons bedrijf, al werpt het wel een schaduw over onze recordcijfers." 

Ackermans & van Haaren is actief op tal van terreinen. De holding participeert in DEME en andere bedrijven zoals Maes, Telenet en Mediahuis. De belangrijkste motor van de groep blijft private banking, met Bank Delen en Bank van Breda. 

"Binnen deze tak zien we een indrukwekkende groei", aldus Suykens. "De gecombineerde nettowinst ging van 180 miljoen euro in 2020 naar 233 miljoen euro in 2021." En het door klanten toevertrouwde vermogen aan beide private banken steeg volgens de jaarcijfers van 54 naar 64 miljard euro. Het eigen vermogen van de holding bedroeg in 2020 3,5 miljard euro. In 2021 was dat net geen 4 miljard euro. 

Een van de redenen dat AvH in 2022 een nieuw recordjaar verwacht, is de geplande verkoop van de woonzorgcentra Anima in het derde kwartaal. De ouderenzorgactiviteiten van AvH worden overgenomen door verzekeraar AG. Verder blijft de focus bij AvH liggen op de energietransitie en duurzame investeringen binnen de landbouw zoals palmolie (Sipef). 

AvH gaat de komende jaren ook volop inzetten op deepsea minerals. "Dat moet om onze afhankelijkheid van autoritaire regimes voor mineralen doen dalen", zegt de bedrijfsleiding. "Maar, we gaan dit enkel doen als we de juiste milieuvergunningen krijgen via de VN." 

Daarnaast zal AvH blijven inzetten op de offshore windmarkt. "Tot nu was deze markt Europees, pas recentelijk is dit een wereldmarkt aan het worden", analyseert Suykens. DEME kreeg bijvoorbeeld de eerste twee grote offshore windcontracten in de Verenigde Staten. 

"En de oorlog tussen Rusland en Oekraïne versnelt de green deal." Qua landen om te investeren kijkt AvH de komende jaren vooral naar India en Zuid-Oost-Azië, onder andere in de gezondheidszorg, medische toestellen en consumentengoederen. 

Tot slot geeft AvH aan de waterstofmarkt verder te betreden met een productieplan in Oman dat tegen 2027 operationeel moet zijn.

Bron: Belga


Comments
* De e-mail zal niet worden gepubliceerd op de website.