Zeven Belgische investeerders hebben de jongste maanden een belang van bijna 9,2 procent opgebouwd in de effectenreus Euroclear. Het gaat om de verzekeraars AG (een onderdeel van Ageas), Belfius Insurance, Federale Verzekering en Ethias. Aan publieke zijde gaat het om de investeringsmaatschappijen FPIM (federaal), PMV (Vlaanderen) en SRIW (Wallonië). Ze kochten aandelen van bestaande aandeelhouders.

Het Belgische consortium groeide uit tot de op twee na grootste aandeelhouder van Euroclear, na de Franse effectenbeheerder Sicovam (15,9%) en de Amerikaanse beurzenuitbater Intercontinental Exchange (9,85%). Dankzij dat belang krijgen de Belgische investeerders straks een vertegenwoordiger in de raad van bestuur van de in Brussel gevestigde effectenreus. Wie in hun naam bestuurder wordt, is nog niet uitgemaakt.

Euroclear is een onmisbare schakel in de wereldwijde effectenhandel. Als 'boekhouder van de beurs' ziet de groep erop toe dat kopers hun aandelen, fondsen of obligaties ontvangen, terwijl de verkopers van die effecten zeker zijn dat ze hun geld krijgen. Tegelijk staat het bedrijf in voor de bewaargeving van effecten. Euroclear wordt geleid door de Belgische Lieve Mostrey.Voor de verzekeraars is een dividendbetaler als Euroclear een ideale belegging nu de rente op overheidsobligaties laag blijft. Voor de publieke investeerders is het een investering voor de lange termijn in de strategisch belangrijke financiële infrastructuur van ons land. Samen met het bankennetwerk Swift is Euroclear een cruciale pilaar voor de positie van Brussel als financieel centrum.

Bron: De Tijd

Comments
* De e-mail zal niet worden gepubliceerd op de website.