De Digital4Development Hub (D4D) werd dinsdag tijdens een online event gelanceerd door Europees Commissievoorzitter Ursula von der Leyen. Ook premier Alexander De Croo, Duits bondskanselier Angela Merkel, de Franse president Emmanuel Macron, premier Jüri Ratas van Estland en de Luxemburgse eerste minister Xavier Bettel namen eraan deel. De vijf landen hebben D4D samen opgericht, nog zes andere E U-landen hebben al verklaard te willen toetreden. Aan het platform nemen ook de privésector, het maatschappelijk middenveld, financiële instellingen en de academische wereld deel.

Met D4D zullen internationale digitale partnerschappen worden opgezet. De bedoeling is dat in de partnerlanden de investeringen in de digitale transformatie worden verhoogd, dat er mondiale regels voor een digitale economie en samenleving worden aangenomen.

De 'D4D Hub Afrikaanse Unie-Europese Unie' is de eerste operationele regionale component. "De hub", legt de Europese Commissie uit, "zal fungeren als strategisch instrument ter bevordering van de dialoog tussen verschillende belanghebbenden, gezamenlijke partnerschappen en investeringen in de Afrikaanse digitale economie." Volgens Commissievoorzitter von der Leyen heeft de COVID-19-pandemie aangetoond hoe sterk het leven afhankelijk is geworden van digitale technologieën. "Met de Digital4Development Hub smeedt Europa wereldwijd sterke banden om van de digitale revolutie een kans voor iedereen te maken."

Voor de coördinatie van de digitale ontwikkelingsstrategie met Afrika doet de EU een beroep op Enabel. Het Belgische ontwikkelingsagentschap zal samenwerken met (overheids)organisaties uit de vijf andere lidstaten die hun schouders onder D4D zetten. "Ik ben trots op deze erkenning van het pionierswerk dat we hebben verricht", zegt algemeen directeur van Enabel Jean Van Wetter. "Enabel heeft de afgelopen jaren fors in zijn digitale expertise geïnvesteerd, maar we hebben ook ervaring opgebouwd door meer en beter te gaan samenwerken met Afrikaanse en Europese spelers om onze impact te vergroten."

Comments
* De e-mail zal niet worden gepubliceerd op de website.