In 2020 werden er in België ruim de helft meer private stichtingen opgericht dan een jaar eerder. Het aantal dat gebruikt wordt als administratiekantoor ging in 2020 zelfs bijna maal drie. De Belgen vluchten met andere woorden niet meer naar Nederland om hun familiebedrijf over te dragen. Dat blijkt uit een analyse van advieskantoor BDO.

Tot mei 2019 waren in een Belgische stichting altijd minstens drie bestuurders vereist. De wetgever wilde vermijden dat één persoon het laken naar zich toe trok. Daarom namen veel Belgen hun toevlucht tot een Nederlandse stichting, die maar één bestuurder nodig heeft. Nu voor een Belgische stichting ook maar één bestuurder volstaat, is die rechtsvorm een pak interessanter geworden. En dat weerspiegelt zich in de cijfers. In 2020 werden er in heel België 206 private stichtingen opgericht. Dat zijn er 77 meer dan in 2019, een stijging met 160%. 42 van de stichtingen als administratiekantoor of maar liefst bijna drie keer zoveel als in 2019. 

“Een Belgische stichting is sinds mei 2019 veel interessanter geworden dan een Nederlandse. In veel gevallen zien we dat de oprichter van een familiebedrijf na de overdracht van de aandelen aan zijn kinderen nog even als enige de touwtjes in handen wil houden. Vroeger ging dat niet, want hij moest nog 2 bestuurders in de stichting hebben. Nu gaat dat wel en dat is voor velen blijkbaar heel aantrekkelijk. Ze moeten niet meer hun toevlucht zoeken over de grens in Nederland, waar een stichting al lange tijd slechts 1 bestuurder vereiste, ” aldus Rutger Van Boven, expert vermogensplanning bij BDO en auteur “De Belgische stichting” 

Ook voor vermogende particulieren

Ook voor vermogende particulieren heeft de Belgische stichting enkele voordelen. Het is duidelijk dat ze meer en meer wordt aangewend om aan successie- en vermogensplanning te doen. 

“Belgen met een waardevolle collectie oldtimers of een grote kunstverzameling  hebben graag dat die collecties ook na hun overlijden blijven staan. Via een stichting kunnen ze dat perfect organiseren voor hun overlijden,” aldus Van Boven.


Comments
* De e-mail zal niet worden gepubliceerd op de website.