Steeds meer Westerse bedrijven keren Rusland de rug toe. Toch willen de Belgische bedrijven er haast allemaal blijven. Dat schrijven De Tijd/L'Echo zaterdag op basis van een rondvraag. 

Samen met dataleveranciers Graydon en Creditsafe achterhaalden De Tijd en L'Echo dat er meer dan 240 Belgische bedrijven actief zijn in Rusland. Het gaat zowel om grote als kleine bedrijven, uit sectoren zoals farmacie, kunststof en voeding. Die bedrijven willen haast allemaal hun activiteiten in Rusland behouden. 

"Onze 558 werknemers in Rusland zijn gewone burgers, gewone families", klinkt het bijvoorbeeld bij Bernard Thiers, de CEO van de West-Vlaamse vloerbekledingsgroep Unilin. "Zij hebben niet om de oorlog in Oekraïne gevraagd en worden constant met desinformatie overspoeld. We willen hen niet extra straffen." 

De bedrijven veroordelen stuk voor stuk de invasie van Oekraïne, maar tonen zich soms ook kritisch voor de sancties tegen Rusland. 

"Dat is stoerdoenerij, een opbod dat goed oogt in de kranten, maar Poetin gaat daarvoor niets laten", aldus Bart Van Malderen, de CEO en hoofdaandeelhouder van de luierfabrikant Drylock Technologies. "Je straft daar alleen de bevolking mee, terwijl de gemiddelde Rus hier niets aan kan doen." 

Ook de Belgische staat heeft trouwens belangen in Rusland. De overheid is namelijk de enige aandeelhouder van kredietverzekeringsgroep Delcredere dat onder de commerciële naam Credendo in Rusland aanwezig is. 

Rusland is zelfs veruit het belangrijkste land in de portefeuille van de groep. Er zou sprake zijn van een bedrag van ruim 4 miljard euro. Hoeveel risico de Belgische staat daarbij precies loopt, is niet duidelijk.

Bron. Belga

Comments
* De e-mail zal niet worden gepubliceerd op de website.