Het hart van de life sciences sector – beter gekend als de biotechsector – klopt in heel Europa het snelst in België, en dit al voor het derde jaar op rij. Buitenlandse investeerders, bedrijven en hooggeschoolde werknemers blijven hun weg vinden naar ons land dankzij ons gerenommeerde ecosysteem. Met 24 procent van de totale Europese beurswaarde heeft België een mooie voorsprong op heel wat andere Europese landen zoals Denemarken (21 procent), Duitsland (18 procent) en Spanje (9 procent).

2020 belooft recordjaar te worden voor Belgische fondsenwervingen

Net zoals vorig jaar is het Europese succes van de Belgische biotechsector voor een belangrijk deel toe te schrijven aan de grote spelers zoals UCB, argenx en Galapagos. Zij lieten de beurswaarde sterk stijgen met de ontwikkeling van veelbelovende geneesmiddelen tegen enkele belangrijke ziektes. Zo haalde argenx meer dan 780 miljoen euro op, aangedreven door de positieve fase 3 klinische resultaten van één van hun antilichaam gebaseerde behandelingen voor een zeldzame auto-immuunziekte. Dit is meteen goed voor de grootste kapitaalsverhoging van een beursgenoteerd Europees biotechbedrijf ooit.

Maar ook de kleinere Belgische biotechbedrijven (onder 1 miljard euro marktwaarde) wonnen aan marktwaarde. Zij zagen hun beurswaarde het voorbije jaar met 0,4 miljard euro aan marktwaarde (van 2,2 miljard naar 2,6 miljard euro) stijgen en bekleden een vierde plaats in Europa na Groot-Brittannië (4,6 miljard euro), Frankrijk (4,3 miljard euro) en Zweden (4,0 miljard euro) maar vóór Duitsland, Zwitserland, Denemarken en Nederland. De Belgische groei in beurswaarde is bij de kleinere biotechspelers toe te schrijven aan de beursgang van Iteos (890 miljoen euro extra marktkapitalisatie, de derde grootste IPO van een Europees biotech bedrijf) en die van Hyloris (267 miljoen euro extra marktcapitalisatie). De bestaande Belgische beursgenoteerde bedrijven zoals Bone Therapeutics, MDX Health, Biocartis en Mithra hebben een minder jaar achter de rug.

Tot slot is de gemiddelde beurswaarde van de kleinere Belgische bedrijven ook gestegen: van 171 miljoen naar 259 miljoen euro, mede dankzij de sterke prestatie van Iteos. Hiermee staat ons land op een tweede plaats in Europa, na Nederland.

Troeven voor biotech in België

Dirk Reyn, Voorzitter van de Raad van Bestuur van flanders.bio, licht het succes van Biotech voor België toe: “We mogen erg fier zijn op het feit dat meer en meer van onze bedrijven wereldtop zijn. Daarenboven zien we een toenemende interesse van buitenlandse life sciences bedrijven om zich hier te vestigen en zien we meer grote buitenlandse investeerders hier investeren. De ‘Belgische Biotech Valley’ blijft uniek in zijn concentratie aan kritische spelers op een kleine oppervlakte, gaande van biotech tot grote farma en steeds meer ook de digitale gezondheidssector, dit aangedreven door de inspanningen van kennisinstellingen zoals imec en de groeiende dynamiek rond artificiële intelligentie in Vlaanderen. Daarnaast blijven belangrijk de aantrekkelijke omgeving om nieuwe producten te testen, de aanwezigheid van goed opgeleide werkkrachten en ervaren biotech investeerders. Tenslotte heeft België een centrale ligging binnen Europa en een lange ervaring binnen de life sciences sector en heel wat monetaire en politieke steun van de overheden. Om die sterke positie te handhaven zijn een stabiel politiek en regulatoir klimaat, toegang tot meer groeikapitaal en een sterke STEM-opleiding essentieel.” 

Bron:  Flanders Bio

Comments
* De e-mail zal niet worden gepubliceerd op de website.