09 Jan
09Jan

Voogdijminister Sophie Wilmès (MR) wil Christian Longchamp aan het hoofd van Bozar in opvolging van Paul Dujardin. Longchamp komt uit de operawereld. De Zwitser was medewerker bij De Munt en de Parijse Opera. Hij begon zijn carrière als curator van tentoonstellingen. 

Uit de dertien kandidaatstellingen voor de topjob bij Bozar selecteerde de federale regering er destijds drie: die van Paul Dujardin, Jan Raes en Christian Longchamp. In oktober 2020 kondigde Raes al aan zich uit de procedure terug te trekken, hij is intussen de directeur van Opera Ballet Vlaanderen. Uiteindelijk zou Longchamp gekozen zijn om Paul Dujardin op te volgen 

Volgens De Tijd zou de socialistische familie dwarsliggen. Zij wil Dujardin een nieuwe kans geven, terwijl Wilmès Longchamp de sterkste kandidaat vindt.  De stemming werd uitgesteld.

Dujardin wil zichzelf voor een derde keer opvolgen, maar zijn kandidatuur is gecontesteerd. Er was de voorbije jaren veel onvrede over zijn managementstijl en de werklast. Na twee moties van wantrouwen van het personeel eisten de vakbonden afgelopen najaar zijn ontslag.

Aanvankelijk lieten de statuten van Bozar maar twee termijnen toe, maar die werden in 2013 gewijzigd door de federale ministerraad, om een derde termijn van Dujardin mogelijk te maken. 

Comments
* De e-mail zal niet worden gepubliceerd op de website.