"Betere toekomst" voor personeel dienstenactiviteiten Engie in apart bedrijf


03 Mar
03Mar

Het personeel van de dienstenactiviteiten van het Franse energiebedrijf Engie zal "een betere toekomst" hebben door afstand te nemen van de energiereus. Dat heeft Catherine MacGregor, sinds begin dit jaar CEO van Engie, woensdag gezegd in de Franse Senaat. 

Van een "ontmanteling" van de groep is geen sprake. Engie plant alle dienstenactiviteiten te groeperen en die vervolgens te verkopen of op de beurs te brengen. In ons land gaat het om de zowat 10.000 werknemers van Engie Solutions.

De betrokken onderdelen zijn goed voor zowat 13 miljard omzet. Wereldwijd gaat het om zowat 74.000 medewerkers, van wie er 28.000 in thuisland Frankrijk tewerkgesteld zijn. In België gaat het om ruim 10.000 mensen die voor Engie Solutions werken. Dat onderdeel brengt de activiteiten samen van Fabricom, Axima, Cofely en een reeks kleinere filialen en bedrijven.

Engie gaf al eerder aan zich te willen concentreren op hernieuwbare energie en energie-infrastructuur. Activiteiten die verder staan van deze kernactiviteit zouden gegroepeerd worden in een apart bedrijf dat voorlopig de naam Bright draagt. Bedoeling is dat bedrijf in de etalage te zetten of naar de beurs te brengen.

MacGregor zei in de Franse Senaat dat de 74.000 Bright-medewerkers niet alleen over een betere toekomst zullen beschikken, maar ook over "meer hefbomen voor groei, meer aandacht van het management in een eigen entiteit met haar eigen toekomst en haar eigen project". Engie gaat deze aparte entiteit een "echte toekomst geven, een toekomst die vandaag binnen Engie moeilijk in haar volledige potentieel te realiseren is".

Bij de vakbonden bestaat, zowel in Frankrijk als in België, ongerustheid over die plannen. MacGregror verwierp de vrees die er bestaat. "Ik verwerp het woord ontmanteling, het gaat er niet om Engie te ontmantelen."

De personeelsvertegenwoordigers kregen in februari een voorstelling van de plannen, en in de loop van het eerste semester gaan de gesprekken verder. Het Franse energiebedrijf hoopt op 1 juli van dit jaar de nieuwe tak juridisch opgericht te hebben.

Engie telt in ons land op dit moment 17.000 werknemers.

Comments
* De e-mail zal niet worden gepubliceerd op de website.