Eerder deze maand waarschuwde Microsoft al dat hackers via lekken in de veiligheid van zijn Exchange-software kunnen inbreken in het mailsysteem van bedrijven en er malware kunnen achterlaten om langetermijntoegang te krijgen tot de systemen. Het Amerikaanse bedrijf bracht daarom enkele veiligheidsupdates uit. Het noopte het Centrum voor Cybersecurity België (CCB) ertoe om ook Belgische bedrijven expliciet te waarschuwen.

Secutec voerde dit weekende een onderzoek uit en kwam daarbij tot de bevinding dat ongeveer 1.170 Belgische bedrijven toch nog "een enorm gevaar lopen om binnen heel korte tijd gehackt te worden". Volgens Geert Baudewijns, CEO van Secutec, gaat het om "KMO's, politiezones, gemeentebesturen en zelfs een van 's lands parlementen".

"Wij hebben nu al weet van een 30-tal bedrijven, bij wie we dit weekend snel een controle uitvoerden, dat hackers hun systeem reeds hadden gepenetreerd", zegt Baudewijns in het persbericht. Een indicatie daarvoor is dat het niet lukt om de update te installeren die Microsoft heeft ontwikkeld om het lek te verhelpen.

"Hackers zijn nu massaal bezig bedrijfsnetwerken te infiltreren nu de poorten nog wagenwijd openstaan, de volgende stap is dat ze over enkele dagen zullen overgaan tot het versleutelen van het netwerk gaan met encryptiesoftware. Dat doen ze om nadien losgeld te kunnen vragen voor die encryptiesleutels", zegt Baudewijns.

Secutec heeft de lijst met gedupeerde bedrijven doorgegeven aan het CERT (Computer Emergency Reponse Team) van de overheid. Baudewijns verklaarde eerder al dat Belgische bedrijven jaarlijks 100 miljoen losgeld betalen aan hackers om hun systemen te recupereren, en hij verwacht nu dat dat cijfer snel zal verdubbelen "als deze hack zich doorzet". Hij roept bedrijven op om "dit zeer ernstig te nemen en de update niet langer uit te stellen".

Bron: Belga 

Comments
* De e-mail zal niet worden gepubliceerd op de website.