Om de Belgische videogame-industrie nog duidelijker op de kaart te zetten, bundelen Howest, De Cronos Groep en BNP Paribas Fortis hun expertise en hun netwerk in een nieuw investeringsfonds: ForsVC. De focus ligt resoluut op talentvolle Belgische gamebedrijven die een duwtje in de rug nodig hebben. De komende jaren zal een kapitaal van 10 tot 15 miljoen euro worden voorzien.

In 2020 bracht de wereldwijde videogame-industrie 174,9 miljard dollar aan omzet op. Tegen 2024 wordt een verdere groei naar 218,7 miljard dollar omzet voorspeld. Met een eveneens groeiende wereldwijde markt van ongeveer 3 miljard gamers neemt het belang en de impact van de videogame-industrie jaar na jaar toe. Ook in België: de afgelopen jaren ontstond er op Belgische bodem een ware explosie van creatieve vide ogamestartups, en de opleiding Digital Arts and Entertainment aan de Howest-hogeschool in Kortrijk werd onlangs nog voor de derde keer uitgeroepen tot beste opleiding videogamedesign en -ontwikkeling van de wereld door The Rookies, een community van digitale artiesten.

Ecosysteem in de groei

Die groeiende Belgische videogame-industrie komt echter niet tot haar volle potentieel omdat er een brain drain bezig is: heel wat goeie krachten verhuizen naar het buitenland omdat België – ondanks het overvloedig aanwezige hoogopgeleide talent - qua output nog achterloopt op de rest van de wereld. Er is nood aan een sterker lokaal ecosysteem van gamebedrijven. Om dat proces een duwtje in de rug te geven wil ForsVC, het eerste durfkapitaalfonds met een absolute focus op de Belgische videogame-industrie, kapitaal ter beschikking stellen van beloftevolle gamebedrijven, zodat ze aantrekkelijke games kunnen ontwikkelen en competitieve lonen kunnen uitbetalen.

“Ongeveer een derde van onze studenten vertrekt na hun afstuderen naar het buitenland”, zegt Lode De Geyter, algemeen directeur bij Howest. “Met ForsVC willen we de juiste context creëren om de huidige brain drain om te schakelen naar een brain gain. We moeten ervoor zorgen dat onze internationale studenten in België aan de slag gaan bij onze lokale studio's in plaats van ons lokaal talent naar het buitenland te laten vertrekken. Dat lukt alleen maar wanneer we het bestaande ecosysteem verrijken, met kapitaal en expertise.”

Dubbel doel, dubbele impact

In de eerste plaats zal ForsVC de komende jaren 10 tot 15 miljoen euro investeren in Belgische videogamebedrijven met potentieel. Dat kan gebeuren via een (minderheids)participatie in de studio's, maar beloftevolle individuele games kunnen ook in aanmerking komen voor projectfinanciering via revenue-based lending, een werkwijze die gamestudio's goed kennen omdat ze ook wordt gehanteerd door publishers.

ForsVC belooft een unieke hefboom te worden voor de gamestudio's en haar investeerders door zijn netwerk en de expertise van zijn partners aan te wenden. Daarvoor worden ze bijgestaan door een panel van experten met knowhow doorheen de verschillende fases van de ontwikkeling van een videogame en over de verschillende disciplines heen (VR, pc-games, consoles, enzovoort).“Om hun eigen videogameproducties te kunnen realiseren, zijn de meeste gamestudio's genoodzaakt om B2B-opdrachten uit te voeren voor andere sectoren”, zegt Dirk Deroost, beherend bestuurder van IT-groep Cronos. “Maar om een succesvolle game te bouwen is er tijd en focus nodig. 

ForsVC wil ervoor zorgen dat gamestudio's zich meer kunnen concentreren op datgene waarvoor ze opgericht zijn en waar ze goed in zijn: games ontwikkelen. Ze kunnen gerust B2B blijven doen; dat lijkt mij zeker voor kleinere gamestudio's zelfs een gezonde inkomstenmix. Maar het werk aan hun eigen creaties mag geen vertraging oplopen doordat ze B2B-projecten aannemen. Met een kapitaalinjectie van ForsVC zorgen wij bij deze studio's voor een constante workflow.”

Let the games begin!

ForsVC zal van start gaan met een eerste closing waarbij 6,5 miljoen euro wordt opgehaald. De middelen worden verschaft door institutionele partners en family offices. Op korte termijn zal de taille van het fonds uitgebreid worden naar 10 tot 15 miljoen euro.

“Het had geen zin om langer te wachten, want de timing kon niet beter zijn”, zegt Dirk Deroost. “We bevinden ons op een kruispunt van nieuwe technologische ontwikkelingen en nieuwe businessmodellen die de perfecte cocktail vormen voor succes. Denk maar aan het uitrollen van 5G en de mogelijkheden van gamen op een mobiel toestel. De Cronos Groep heeft op dat vlak al heel wat nuttige expertise opgebouwd die we met plezier delen.”

Met BNP Paribas Fortis Private Equity heeft ForsVC eveneens een solide financiële partner in huis, met een sterke investeringsvisie die volledig in lijn loopt met de technologische en creatieve toekomstpaden die de twee andere partners zien voor de Belgische videogame-industrie. “De belangrijkste Belgische exportproducten zijn altijd onze brains en creativiteit geweest”, zegt Didier Beauvois, hoofd van Corporate Banking en lid van de Raad van Bestuur bij BNP Paribas Fortis. “Dat is voor de videogame-industrie niet anders. Als we voor deze sector nu ook voldoende funding en begeleiding voorzien, kan hij ten volle tot ontplooiing komen en kunnen we meespelen op wereldniveau. Via deze universiteitsgelinkte fondsen investeren we onrechtstreeks in spin-offs en ondersteun en we op die manier innovatie, creativiteit, jobcreatie en ondernemerschap in België in beloftevolle domeinen.”

Het ForsVC fonds wordt juridisch bijgestaan door Baker McKenzie.

 

Comments
* De e-mail zal niet worden gepubliceerd op de website.