De Vlaamse Regering laat Bob Van den Broeck met ingang van 10 januari 2022 toe tot de proeftijd in de graad van directeur-generaal en stelt hem aan als administrateur-generaal bij het Agentschap Justitie en Handhaving. 

Bob Van den Broeck werd in maart 2017 kabinetschef van staatssecretaris Zuhal Demir (N-VA). De 49-jarige Van den Broeck, een jurist van opleiding, was eerder adjunct van de algemeen directeur van het Vlaams Agentschap Integratie en Inburgering. Hij werkte toen voor toenmalig Vlaams minister Pascal Smet.

De Vlaamse Regering wil Justitie en Handhaving een eigen gezicht geven. Ondanks de besparingen bij de Vlaamse overheid werft minister Demir de komende maanden 128 nieuwe ambtenaren aan. Dat heeft de Vlaamse regering beslist. 

Die mensen worden mee ingeschakeld in het splinternieuwe agentschap Justitie, dat in totaal ongeveer duizend medewerkers zal hebben. Het agentschap is een samenvoeging van alle diensten die vandaag – verspreid over de bestaande ministeries – al met Vlaamse Justitie bezig zijn.

Vlaanderen is maar voor enkele aspecten van Justitie bevoegd, onder meer voor slachtofferbegeleiding, werkstraffen en enkelbanden. Door die diensten nu samen te voegen, hoopt Demir meer efficiëntie te creëren. Ze wil ook het beleid binnen die bevoegdheden uitbreiden, onder meer om slachtoffers van intrafamiliaal geweld beter te begeleiden. En er komt een verbindingsofficier met de federale veiligheidsdiensten.

Justitie is vandaag vooral een federale bevoegdheid. Maar Demir gaat ervan uit dat na 2024 nog meer aspecten naar de deelstaten zullen gaan, bij de geplande staatshervorming. “Daar moeten we klaar voor zijn”, aldus Demir. “Met een apart agentschap zijn we beter voorbereid.”

Comments
* De e-mail zal niet worden gepubliceerd op de website.