Tijdens het weekend van 13 en 14 maart organiseert Bouwunie de 'Bouwroute', een opendeurweekend voor Vlaamse bouwbedrijven. Het zal voor particulieren mogelijk zijn om meer dan 260 deelnemende bedrijven coronaveilig te bezoeken. Dat meldt beroepsvereniging Bouwunie in een persbericht woensdag.

"Door de coronacrisis zijn vele bouwbeurzen jammer genoeg niet fysiek kunnen doorgaan", zegt Jean-Pierre Waeytens, gedelegeerd bestuurder van Bouwunie. "Met dit initiatief bieden we bouwers en verbouwers toch de kans om live en coronaveilig kennis te maken met een divers aanbod aan bouwproducten- en diensten in eigen regio."

Volgens Waeytens wordt 2021 een overgangsjaar. Voor de coronacrisis uitbrak ging het zeer goed in de bouw, maar sinds maart vorig jaar geraken de orderboeken minder goed gevuld. "Een derde van de bouwbedrijven zegt te weinig opdrachten binnen te krijgen", zegt Waeytens.

De bezoeken tijdens de Bouwroute gebeuren verplicht op afspraak. Een afspraak inplannen zal via de website van Bouwroute gebeuren. "Omdat er op afspraak wordt gewerkt, is het mogelijk om met twee personen een showroom te betreden. Zo worden grote concentraties van bezoekers vermeden", zegt Waeytens. Alle deelnemende bouwbedrijven ontvangen uitgebreide informatie om rekening te houden met de geldende coronamaatregelen.

In het persbericht pleit de beroepsvereniging voor extra stimulansen om mensen te motiveren om te (ver)bouwen. Bouwunie stelt onder meer voor om particulieren een belastingvoordeel toe te kennen voor alle bouw- en verbouwwerken aan de woning. "Het voorstel is om 15 procent van alle bouwuitgaven en investeringen aftrekbaar te maken van het belastbaar inkomen met een plafond van maximaal 7.000 euro per jaar. Voor energiebesparende uitgaven kan dat plafond verhoogd worden tot 9.000 euro. Op deze manier zetten we ook stappen vooruit om de klimaatdoelstellingen te behalen", klinkt het.

Daarnaast vraagt de beroepsvereniging om de btw-verlaging tot 6 procent voor afbraak- en heropbouw minder strikt te maken door een aantal beperkende maatregelen terug te schroeven. "Nu vallen teveel mensen uit de boot", stelt ze. 

Bron: Belga

Comments
* De e-mail zal niet worden gepubliceerd op de website.