CEDAN is een initiatief van Partago, een organisatie voor elektrisch autodelen, en CoopStroom, een Brugse burgercoöperatie voor groene energie. Het nieuwe netwerk werd gelanceerd in aanwezigheid van federaal minister voor Energie Tinne Van der Straeten (Groen) en Vlaams minister voor Mobiliteit en Openbare Werken Lydia Peeters (Open Vld).

Alle 101 auto's in het CEDAN-netwerk zijn volledig elektrisch en staan ter beschikking van de bijna 100.000 coöperanten van tien burgercoöperaties van elektrische deelwagens. De coöperaties in CEDAN (Beauvent, CoopStroom, Druifkracht, EcoOb, Ecopower, Energent, Klimaan, Partago, Vlaskracht en ZuidtrAnt) starten daarnaast ook samenwerkingen met elkaar om slimme laadpalen te bundelen op laadpleinen, die het lokale elektriciteitsnet in balans houden. Daarmee blijft een essentieel stuk van de energievoorziening in handen van burgers en krijgt iedereen de kans hier mee in te investeren.

"Mobiliteit is vrijheid", zegt Joachim Jacob, dagelijks bestuurder van Partago. "Door deelauto's zal onze perceptie op vrijheid veranderen, dus we willen de drempel om in te stappen zo laag mogelijk houden. Door de deelwagens van 10 coöperaties samen te voegen, maken we het instappen voor gebruikers nog interessanter."

"Het is belangrijk om onze voetafdruk te verkleinen", zegt Lydia Peeters. "Onze energieconsumptie is het grootst door de verplaatsingen die we doen, dus moeten we onze vervoersystemen drastisch terugdringen en verschuiven naar duurzame systemen. In het relanceplan van de Vlaamse regering werd voor 2021 4,2 miljard voorbehouden voor verkeersveiligheid, fietsinfrastructuur en duurzaamheid van mobiliteit."

De lancering gebeurde in Bonheiden omdat het gemeentebestuur daar extra inzet op deelwagens en zelf enkele deelwagens van de gemeente ter beschikking stelt van haar inwoners. Bovendien worden de elektrische deelwagens aangestuurd door zonnepanelen op het dak van het gemeentehuis en cultureel centrum waardoor ze echt rijden op groene energie van eigen makelij.

Alle info over het netwerk staat op www.cedan.be

Comments
* De e-mail zal niet worden gepubliceerd op de website.