De federale regering heeft Catherine Verfaillie benoemd als bestuurslid bij het Nationaal Instituut voor Radio-Elementen (IRE). Volgens minister van Energie Tinne Van der Straeten (Groen), die haar voordroeg, komt daarmee een pak relevante expertise binnen 

Professor Catherine Verfaillie (63) is arts en hoogleraar aan de KU Leuven en leidt er al jaren het vermaarde stamcelinstituut. Ze werkte ook lange tijd aan de Amerikaanse Universiteit van Minnesota als professor in de geneeskunde. Zij komt in de raad van bestuur van het IRE in Fleurus, dat wereldleider is in nucleaire geneeskunde en in de productie van medische radio-isotopen, die onder meer gebruikt worden om kanker op te sporen. 

Ook de benoeming van Ronnie Belmans bij het onderzoekscentrum SCK is een initiatief van minister Verstraeten. De nucleaire instellingen SCK en IRE zijn wereldwijd gerenommeerd voor hun onderzoek, dienstverlening en opleiding in de nucleaire sector. Jaarlijks krijgen ze 130 miljoen euro subsidie van de federale overheid. Van der Straeten kondigde eerder al aan dat ze meer controle wil uitoefenen op de instellingen. 'De aanduiding van onafhankelijke bestuurders draagt daartoe bij', zegt ze. 

Bron: De Tijd

Comments
* De e-mail zal niet worden gepubliceerd op de website.