De grote hausse van Chinese investeringen in Europa lijkt over zijn hoogtepunt heen te zijn. Dat blijkt uit een studie van het Duitse Merics instituut en de onderzoeksgroep Rhodium, die woensdag werd gepubliceerd.

Volgens het onderzoek zijn de Chinese investeringen in Europa vorig jaar opnieuw met meer dan een derde gestegen tot 10,6 miljard euro in vergelijking met het zwakke voorgaande jaar 2020. Maar in vergelijking met de jaren na 2013 staan de uitgaven van Chinese bedrijven daarmee eerder op een laag pitje. Naast Nederland waren Duitsland, het Verenigd Koninkrijk en Frankrijk volgens de studie opnieuw het populairst bij de investeerders uit China. 

"De aard van de Chinese investeringen in Europa is de laatste jaren fundamenteel veranderd", legt Agatha Kratz, directeur bij Rhodium Group, uit. Zo is volgens Kratz de tijd van miljardenovernames in strategische sectoren wellicht voorbij. In plaats daarvan kiezen de Chinese bedrijven er eerder voor om hun eigen fabrieken in Europa te bouwen, vooral in gebieden waar ze concurrentievoordelen denken te hebben, zoals op vlak van batterijen voor e-mobiliteit. 

"In vergelijking met de piekperiode rond 2016 hebben de Chinese investeringen zich op een laag niveau gestabiliseerd", reageert ook hoofdeconoom Max Zenglein van Merics. Europa blijft interessant voor Chinese bedrijven, maar Zenglein verwacht niet dat de Chinese investeringen in de nabije toekomst nog aanzienlijk zullen toenemen gezien het huidige moeilijke economische klimaat en de regelgeving.

Bron. Belga

Comments
* De e-mail zal niet worden gepubliceerd op de website.