15 Oct
15Oct

Het Circular Materials Center (CMC) integreert de test- en onderzoeksaccommodatie van het Vlaams Kunststoffencentrum (VKC) met een innovatiehal en een uitgebreid opleidingscentrum gecoördineerd door PlastIQ. Dat is meteen de troef van het CMC: de krachtenbundeling tussen alle innovatie- en opleidingspartners met sectororganisaties en de vele kunststofverwerkende bedrijven in de regio. Voor de provincie West-Vlaanderen is de speerpuntsector Nieuwe Materialen een fundamentele steunpilaar voor de economie en tewerkstelling.

Investeren in mensen en machines

De expertise, apparatuur en competenties van de partners van het CMC zijn er in eerste instantie voor de sectorbedrijven. Die kunnen in het centrum terecht om nieuwe materialen te ontwikkelen en uit te testen. De onderzoekexpertise is sterk uitgebouwd op het vlak van spuitgieten, extruderen, compounderen, fundamenteel en toegepast polymeeronderzoek en 3D-printen. De omschakeling naar een circulaire economie vormt daarbij de leidraad, met een focus op nieuwe recyclagetechnieken en de optimalisatie van het productdesign voor een langere levensduur of betere recycleerbaarheid.

Nood aan goed opgeleid talent

Opleiding is cruciaal om de opgebouwde kennis en expertise over nieuwe materalen te laten doorstromen naar bedrijven, én om de instroom van talent met de juiste skills en vaardigheden te bevorderen. Het Circular Materials Center beschikt daarom over een professioneel training lab waar sectormedewerkers, werkzoekenden en studenten praktijkervaring kunnen opdoen met de meest moderne en geavanceerde machines. Door de sterke betrokkenheid van de bedrijven is het opleidingsaanbod perfect afgestemd op wat ondernemingen nodig hebben.

Virtuele 360° tour

Om bedrijven met de vele mogelijkheden van het opleidings- en onderzoekscentrum te laten kennismaken, werd een virtuele 360° tour ontwikkeld. Deze digitale rondleiding biedt ook werknemers, werkzoekenden, leerkrachten en jongeren de kans om op een laagdrempelige manier kennis te maken met het Circular Materials Center. Dat beschikt ook over een Activity Center, een creatieve belevingsruimte waar leerlingen uit het lager en secundair onderwijs spelenderwijs de uiteenlopende toepassingen van kunststoffen kunnen ontdekken. Blikvanger in de inkomhal is de Innovation Wall, een uithangbord voor de meest creatieve en innovatieve realisaties van bedrijven uit de sector.

Meer info: www.circularmaterialscenter.be

Comments
* De e-mail zal niet worden gepubliceerd op de website.