Het personenalarm dat CM en het Wit-Gele Kruis nu nog apart aanbieden, komt vanaf 1 januari terecht bij een nieuwe gezamenlijke zorgcentrale die Gerust zal heten. Met goed 44.000 gebruikers wordt dat naar eigen zeggen de grootste zorgcentrale van Vlaanderen. "We willen zo een antwoord bieden op de toenemende zorgnoden", zegt Gerust-voorzitter Steven Hermans. "Met de keuze voor de naam Gerust zetten we de belofte van geruststelling naar onze leden en hun omgeving toe centraal."

De twee organisaties bieden nu al een personenalarm aan. Gebruikers kunnen zo met één druk op de knop een noodsignaal doorgeven naar een zorgcentrale. Een medewerker kan vervolgens een contactpersoon of de hulpdiensten naar die gebruiker sturen. Voor de huidige abonnees verandert er niets, en de overschakeling gebeurt automatisch. De dienstverlening blijft ook dezelfde. Iedereen met een zorg- en ondersteuningsnood, en dus niet enkel CM-leden of patiënten van het Wit-Gele Kruis, kunnen gebruik maken van de diensten.

De zorg staat voor uitdagingen, nu de bevolking vergrijst en mensen zo lang mogelijk thuis willen blijven wonen, klinkt het. "Maar uiteraard is het onmogelijk om op elk moment een hulpverlener in huis te hebben", zegt Gerust-ondervoorzitter Nadja Vananroye. "Technologie kan op dat ogenblik een uitkomst bieden."

Met Gerust willen de twee betrokken organisaties een nog betere dienstverlening garanderen en nog sterker inzetten op innovatie. CM en Wit-Gele Kruis openen ook de deuren voor andere partners in de zorgcentrale. De twee partners hebben nu al de bedoeling om "een cruciale speler te worden op vlak van zorg op afstand en technologie", klinkt het nog. Behalve het personenalarm komt er in de toekomst zeker nog een ruimer aanbod, ook naar andere doelgroepen. "Ik denk bijvoorbeeld aan allerlei vormen van telemonitoring, waarbij een toestel de gezondheid van iemand in kaart kan brengen en kan verwittigen wanneer nodig", zegt Hermans.

Bron: Belga 

Comments
* De e-mail zal niet worden gepubliceerd op de website.