Een consortium van Nederlandse, Belgische en Duitse bedrijven en havenbedrijven wil tegen 2025 een netwerk van 1.000 op waterstof aangedreven vrachtwagens en 25 waterstofstations opzetten. Driehonderd vrachtwagens zouden daarbij naar België komen.

Het HyTrucks-consortium is een samenwerking met in België Air Liquide, DATS 24 van de Colruyt-groep en Port of Antwerp als voortrekkers. De partners willen tegen 2025 een netwerk van waterstoftrucks opzetten dat Antwerpen, Rotterdam en Duisburg verbindt. De inzet van de 1.000 vrachtwagens en 25 tankstations zou een CO2-vermindering van 100.000 ton per jaar kunnen opleveren, wat overeenkomt met 110 miljoen afgelegde kilometers.

In België zouden 300 waterstofvrachtwagens ingezet worden, vooral in het gebied rond de Antwerpse haven en de grote logistieke hubs in België. "We willen waterstof alle kansen geven als energiedrager, als basiselement voor de chemie en als brandstof, en we engageren ons daarom als actieve pionier in de waterstofeconomie", zegt CEO van het Antwerps Havenbedrijf Jacques Vandermeiren. "Als wereldhaven en Europa's grootste geïntegreerde chemiecluster zijn we een belangrijke schakel in deze keten."

Een reeks vrachtwagenfabrikanten, transportbedrijven, leveranciers van brandstofcellen en andere bedrijven zouden zich al hebben aangesloten bij het initiatief dat eerder dit jaar werd aangekondigd. De partners zullen nu samen een haalbaarheidsstudie uitvoeren.

Comments
* De e-mail zal niet worden gepubliceerd op de website.