De groep D'Ieteren, die in juli nog bekendmaakte voor ruim een miljard euro een belang van 40 procent te nemen in de Belgische heftruckonderdelenspecialist TVH, heeft tijdens de eerste helft van dit jaar een aangepaste geconsolideerde winst voor belastingen geboekt van 288,8 miljoen euro. Dat is een toename met 183 procent ten opzichte van dezelfde periode in 2020, toen er een zware impact was van de coronacrisis. Dat heeft de holding woensdag nabeurs bekendgemaakt. 

D'Ieteren Groep houdt vast aan de eerder geformuleerde verwachting voor 2021, waarbij de geconsolideerde winst voor belasting met 45 procent zou toenemen ten opzichte van vorig jaar. Bij autobeglazingsdochter Belron stegen de organische verkopen in de eerste jaarhelft met 29,1 procent, de aangepaste winst voor belastingen nam met 135,8 procent toe. In juli werd ook bekendgemaakt dat Belron drie nieuwe aandeelhouders aan boord krijgt. Het gaat om de Amerikaanse investeringsfondsen Hellman & Friedman en BlackRock, en het Singaporese fonds GIC. Ze zullen samen een belang van maximaal 13 procent nemen in Belron (waarvan 9 procent voor H&F). D'Ieteren groep blijft meerderheidsaandeelhouder (50,01 procent) van Belron, terwijl het belang van de Amerikaanse investeringsmaatschappij Clayton, Dubilier & Rice (CD&R) vermindert tot 24 procent. 

Bij autodivisie D'Ieteren Automotive, de invoerder van de merken van de Duitse Volkswagen-groep, steeg het aantal leveringen van nieuwe wagens in het eerste semester met 12,3 procent, tot 56.643 stuks. D'Ieteren Automotive was daarmee in België goed voor een marktaandeel van 23,5 procent. De coronacrisis en de problemen bij de toelevering van halfgeleiders wogen in de eerste jaarhelft op de automarkt. Productievertragingen zorgen voor een langere wachttijd voor leveringen van nieuwe wagens. Het orderboekje bij D'Ieteren Automotive zit volgens CFO Arnaud Laviolette op een recordniveau. 

Moleskine, de Italiaanse notaboekjesfabrikant van de groep, zag de verkopen tijdens de eerste jaarhelft stijgen met 14,6 procent, al blijven de prestaties volgens D'Ieteren groep er nog steeds negatief beïnvloed door de onstabiele retailsector tijdens het eerste semester. Het aangepast resultaat voor belastingen bleef negatief en kwam uit op -3,9 miljoen euro, waar dat in dezelfde periode een jaar eerder nog een verlies van 15,8 miljoen euro was. 

De groep D'Ieteren, die op een grote berg cash zit van zowat 2 miljard euro, kondigde vorige maand aan een belang van 40 procent te nemen in TVH Parts, een specialist in onderdelen voor vorkheftrucks. De groep sprak van verwachte voorlopige investeringen van 1,172 miljard euro. De deal wordt betaald met eigen middelen. 

Volgens CEO Francis Deprez blijft D'Ieteren uitkijken naar nog andere mogelijke overnameprooien, maar blijven de markten relatief duur en zijn er weinig koopjes te doen. "Die situatie is nog niet veranderd. Maar we kijken geduldig uit, discipline is het belangrijkste."

Bron: Belga 

Comments
* De e-mail zal niet worden gepubliceerd op de website.