The Motley Fool ging op onderzoek uit een raadt beleggers die willen profiteren van deze groeimarkt, die een breed scala aan hardware, software en diensten omvat, aan in te zetten op drie bedrijven.

Nvidia

Dit Amerikaanse techbedrijf produceert hoogwaardige GPU's (graphics processing units) die in staat zijn zeer snel allerlei opdrachten te verwerken voor bijvoorbeeld games, datacentra, AI in zelfrijdende auto's of bitcoin.

De omzet van NVIDIA's datacentra-divisie steeg het afgelopen kwartaal met 80% tot 1,14 miljard dollar, oftewel 37% van de totale omzet. Naar verwachting zal de overname van netwerkbedrijf Mellanox eind april de omzet van deze divisie nog verder opvoeren.

Hoewel Nvidia het leeuwendeel van zijn omzet haalt uit toelevering aan de gamingindustrie, maakt zijn sterke positie in datacentra voor de clouddiensten van onder andere Amazon, Microsoft en Google het bedrijf tot een betrouwbare optie.

Apple

Apple genereert het grootste deel van zijn inkomsten uit de iPhone en andere hardware, maar in de afgelopen tien jaar heeft de techreus meer dan twintig AI-bedrijven overgenomen, waaronder Siri in 2010 en RealFace in 2017. In 2018 wierf Apple John Giannandrea aan, toen de hoogste man bij Google op het gebied van onderzoek en kunstmatige intelligentie.

Anders dan Google en Facebook, die AI met name gebruiken om gerichte advertenties te plaatsen, gebruikt Apple de technologie vooral voor de iPhone bij zaken als gezichtsherkenning.

Het bedrijf is dus geen pure AI-speler maar zal zijn kunstmatig intelligente technologieën in de toekomst kunnen integreren met bijvoorbeeld zelfrijdende auto's via CarPlay, de markt voor digitale gezondheidszorg via apps op Apple Watch en de augmented reality-markt via zijn ARKit-platform.

Baidu

Baidu, dat de grootste internetzoekmachine in China bezit, haalt het grootste deel van zijn inkomsten uit online advertenties. Omdat het toegang heeft tot alle data van zijn gebruikers, en inmiddels ook onder meer slimme speakers en zelfrijdende auto's levert, is het uitgegroeid tot een grote speler op de AI-markt.

Inmiddels hebben meer dan honderd auto- en technologiebedrijven zich aangesloten bij Baidu's Apollo-platform voor autonome voertuigen. Daarmee rijden nu ruim honderd autonome voertuigen in 17 Chinese steden. Hoewel deze AI-investeringen nog niet veel omzet genereren voor Baidu, zullen ze het bereik van de zoekmachine uitbreiden tot ver buiten de verzadigde pc- en mobiele markten.

De koers van Baidu is met ongeveer 30% gedaald in de afgelopen drie jaar vanwege zorgen over de concurrentie in de advertentiemarkt van spelers als ByteDance, zijn groeiende afhankelijkheid van zijn onrendabele streamingvideodivisie iQiyi voor omzetgroei, en de populariteit van concurrerende apps zoals WeChat van Tencent.

Dit zijn grote uitdagingen, maar de ambitieuze AI-investeringen geven Baidu volgens The Motley Fool een streepje voor. Beleggers die het aandeel kopen voordat die groeimotoren in werking treden, hebben kans op een mooi rendement.

Bron: Beursduivel

Comments
* De e-mail zal niet worden gepubliceerd op de website.