Vervoersmaatschappij De Lijn beslist op 18 november over het proefproject met zelfrijdende bussen in Antwerpen, Leuven, Mechelen en Genk. Dat heeft Vlaams minister van Mobiliteit Lydia Peeters geantwoord op vragen van parlementsleden Bert Maertens (N-VA), Lode Ceyssens (CD&V) en Marino Keulen (Open Vld). Minister Peeters is "niet erg hoopvol" over het project. 

Eerder lekte uit dat de plannen met zelfrijdende bussen "op een dood spoor" zijn beland. De Lijn heeft - of had althans - plannen om in 2021 een proefproject te starten met zelfrijdende bussen in Antwerpen, Mechelen, Leuven en Genk. Maar in oktober lekte in De Tijd uit dat het ambitieuze proefproject op "een dood spoor" was beland en dat De Lijn het project zou willen stopzetten omdat het te duur en te complex zou zijn.

Minister van Mobiliteit Lydia Peeters zegt dat ze zelf "verrast" was door het bericht. De minister heeft nadien navraag gedaan bij de vervoersmaatschappij. Die liet verstaan dat er nog geen beslissing is genomen en dat er nog een finale gespreksronde volgt met de vier overgebleven kandidaten. Volgende week, op woensdag 18 november, staat het dossier op de agenda van de raad van bestuur van De Lijn.

Volgens minister Peeters ziet de situatie er "niet erg hoopvol uit". Meer details kon ze niet geven, maar de Open Vld-minister geeft De Lijn wel een kleine tik op vingers. "Iedere keer een bestek in de markt plaatsen en achteraf tot de conclusie komen dat het te complex of te moeilijk is, is een zwaktebod waar ik het persoonlijk moeilijk mee heb", klonk het.

Wat het proefproject met zelfrijdende shuttles op de luchthaven van Zaventem betreft, gaf de minister nog mee dat de luchthaven zelf beslist heeft dat project tijdelijk te onderbreken door de coronacrisis. Het is nu de bedoeling de pilootfase af te ronde tegen eind 2021. Bij een positieve beoordeling zal het systeem verder uitgebouwd worden in 2022 en 2023 om dan vanaf 2024 echt passagiers te vervoeren.

Comments
* De e-mail zal niet worden gepubliceerd op de website.