De Vlaamse openbaarvervoermaatschappij De Lijn past de aanbestedingsprocedure voor een eerste reeks elektrische bussen aan, zodat alle Vlaamse busproducenten kunnen meedingen naar het contract. Dat laat De Lijn in een persbericht weten.

De Lijn lanceerde de aanbesteding voor 200 elektrische bussen midden december. Maar Vlaams minister van Mobiliteit Lydia Peeters (Open Vld) vroeg om de selectiecriteria te herbekijken, omdat ze Belgische busbouwers, in casu Van Hool, uitsloten.

De raad van bestuur van de openbaarvervoermaatschappij is nu op die vraag ingegaan. "De eerste 200 e-bussen zullen worden aanbesteed via een Europese openbare procedure met ruimere selectiecriteria", klinkt het bij het mobiliteitsbedrijf.

De Lijn waarschuwt wel voor de gevolgen. Door de ruimere selectiecriteria kunnen er meer kandidaten zijn, waardoor de beoordeling langer kan duren. En de openbare procedure biedt ook geen ruimte tot onderhandelen met de kandidaat-leveranciers, klinkt het nog.

De Lijn had oorspronkelijk een aanbesteding voor maar liefst 970 elektrische bussen gelanceerd, maar die werd vorige zomer stopgezet. Nu gaat ze voor een gefaseerde aanpak.

Het is de bedoeling om tegen 2025 de Vlaamse stadskernen emissievrij te bedienen en tegen 2035 heel Vlaanderen.

De nieuwe aanbesteding zal vermoedelijk in het tweede kwartaal gepubliceerd worden. Tegen het einde van het derde kwartaal (eind september dus) zou het contract gegund moeten worden. 

Bron: Belga

Comments
* De e-mail zal niet worden gepubliceerd op de website.