De groep Orakel, die onder meer polsbandjes voor festivals maakt, heeft het jaar ingezet met een nieuwe overname, al de derde in twee jaar tijd. Het door de coronacrisis zwaar getroffen Kempense bedrijf probeert zo nieuwe markten aan te boren. Het in Retie gevestigde Orakel is een begrip in de evenementensector. Het bedrijf maakt onder meer polsbandjes, consumptiebonnetjes, jetons en badges voor festivals, maar ook startnummers voor sportwedstrijden, signalisatieborden en sleutelkoorden. Het bedrijf is naar eigen zeggen "wereldwijd marktleider" en levert in een honderdtal landen. 

De coronapandemie, waarbij grote evenementen verboden waren of beperkingen kregen opgelegd, had dan ook een grote impact op Orakel, dat verlieslatende jaren achter de rug heeft. Maar net daarom heeft de groep haar horizon verbreed: in de afgelopen twee jaar nam ze drie firma's over, en ondertussen heeft ze ook al concrete nieuwe doelwitten in het vizier. 

"We hebben twee uitdagende jaren achter de rug", zegt commercieel directeur Sofie Hermans. "Dan kan je ofwel stilstaan en wachten, ofwel op zoek gaan naar andere dingen en zelf in de aanval gaan. Zo hebben we heel wat nieuwe segmenten en markten aangeboord." 

Zo lijfde Orakel al Jecobel (producent van kermisjetons) en Eurotag (sleutellabels voor de auto-industrie) in. De jongste aanwinst is deze maand Badgeman Printing uit Drogenbos, dat onder meer identificatiebadges voor de bedrijfswereld maakt. 

"Met badges waren we nog niet zo breed bezig. Dat deden wij alleen maar een klein beetje voor evenementen en sportwedstrijden", licht CEO Dirk Spooren toe. "Badgeman is meer in de bedrijfswereld, zoals hotels en banken, actief. Daar spreken we een totaal ander publiek mee aan." 

Financiële details over de deals, maakt Orakel niet bekend. De groep beschikte wel over een goede kaspositie en kon rekenen op hulp van haar bank en de Participatiemaatschappij Vlaanderen (PMV), zegt Spooren. 

Alle overgenomen activiteiten hevelde de Orakel Group, die naast Orakel, Jecobel en Eurotag nog uit b-token (jetons) bestaat, over naar thuisbasis Retie. Dat zal nu ook gebeuren met de machines en drie personeelsleden van Bridgeman. 

In België stelt Orakel alles samen een veertigtal mensen tewerk. Daarnaast heeft de groep nog een twintigtal werknemers in zeven buitenlandse kantoren, in het Verenigd Koninkrijk, Frankrijk, Polen, Griekenland, Hongarije, Noorwegen en Zuid-Afrika. In 2019, vóór de coronacrisis en de overnames, boekte Orakel een omzet van 7,6 miljoen euro.

Bron: Belga


Comments
* De e-mail zal niet worden gepubliceerd op de website.