Het derde kwartaal was voor de Antwerpse tankerrederij Euronav een "dieptepunt", maar het bedrijf heeft er vertrouwen in dat dat achter de rug is. Dat stelt CEO Hugo De Stoop donderdag bij de voorstelling van de kwartaalcijfers.

Over het derde kwartaal van 2021 behaalde Euronav een nettoverlies van 105,9 miljoen dollar, terwijl het bedrijf in het derde kwartaal vorig jaar een nettowinst van 46,2 miljoen dollar had. De ebitda (winst voor aftrek van rente, belastingen, afschrijvingen en waardeverminderingen) kwam uit op 9,1 miljard dollar, tegenover 151,8 miljoen dollar in dezelfde periode vorig jaar.

"Na een derde kwartaal dat voor onze markt een van de meest uitdagende was in de recente geschiedenis, hebben we er alle vertrouwen in dat het dieptepunt van deze cyclus achter de rug is", verklaart De Stoop. "Naast een seizoensgebonden opleving in de aanloop naar de winter, leidden verschillende katalysatoren tijdens het huidige kwartaal tot een duurzame stijging van de vrachttarieven." Hij verwijst onder meer naar een verhoogde vraag naar ruwe olie, door onder meer het wereldwijde economische herstel na de coronapandemie en een bijkomende vraag naar stookolie omdat energieproducenten overschakelen naar een goedkopere oplossing.

Euronav zal over het derde kwartaal een dividend uitkeren van 3 dollarcent per aandeel.

Bron: Belga 

Comments
* De e-mail zal niet worden gepubliceerd op de website.