Easyfairs, organisator van meer dan dertig B2C en B2B beurzen en uitbater van Antwerp Expo, lanceert in de herfstvakantie “Lees! Het Boekenfestival”. Op vraag van de lezerscommunity en in samenwerking met een aantal belangrijke spelers uit de sector, waaronder boekhandels en uitgeverijen wil Lees! Het Boekenfestival een vernieuwend concept brengen voor een breed publiek. Tijdens het boekenevenement zal lezen centraal staan, zowel live als digitaal. Het wordt een inclusief verhaal waarbij ook nieuwe lezers zullen aangesproken worden en dankzij een internationaal boekenaanbod, hoopt Lees! Het Boekenfestival ook jongeren aan te trekken.

Dit nieuwe initiatief geniet de volle steun van de stad Antwerpen. Nabilla Ait Daoud, schepen voor Cultuur van de stad Antwerpen: “De stad Antwerpen zet mee de schouders onder het nieuwe boekenevenement LEES!, dat Easyfairs samen met vele spelers in het boekenlandschap lanceert. Lees! Het Boekenfestival in de eerste week van november onderstreept dat Antwerpen de Boekenstad van Vlaanderen is en blijft. We verzamelen overigens alle dynamieken, expertise en boekenliefde in Antwerpen aanwezig om de maand november om te dopen tot Boekenmaand. De stad wil een breed publiek – zowel stadsbewoner als bezoeker – laten proeven van nieuwe boeken, verhalen en auteurs. We doen dat met een waaier aan events, festivals, expo's, boekenmarktjes, auteursontmoetingen, signeersessies en literaire wandelingen, en brengen zo meer dan 100.000 mensen op de been. Kortom, Antwerpen laat het Boek niet los, en het leesplezier staat voorop!”

Van 1 t.e.m. 7 november brengt Easyfairs de eerste, pocketeditie van Lees! Het boekenfestival in Antwerp Expo. Het nieuwe totaalconcept komt er dan in het najaar van 2022. Nieuw dit jaar is alvast dat je je ticket voor Lees! Het Boekenfestival ook zal kunnen gebruiken voor één gratis bezoek aan een museum in de stad.

De ambitie is dat het nieuwe boekenevenement in de toekomst verder uitgroeit tot een heus boekenfestival waar plaats is voor ontdekking, contentcreatie & inspiratie. Een festival dat wil functioneren als stimulator voor vernieuwing in het boekenvak: best case practices, toonmomenten, nieuwe spelers, nieuwe samenwerkingen...

Lees! Het Boekenfestival wil evolueren naar een nieuw eco-systeem (het nieuwe event als katalysator voor samenwerkingen in Vlaanderen) en wil ook helpen in de realisatie van de krijtlijnen die uitgetekend zijn in de beleidsnota Cultuur, het Vlaams Regeerakkoord en het Advies van het Boekenoverleg.

Samen met de aankondiging van het nieuwe boekenevenement, kondigde Dirk Van Roy, CEO Easyfairs Belgium, ook de verdere vernieuwing aan van Antwerp Expo die kadert in het Masterplan. Het uitgangspunt is dat Antwerp Expo evolueert van een “expohal” naar een multiformat event locatie. Op die manier wil het in de toekomst een (inter)nationale, culturele en economische thuishaven worden met een state-of-the art eventinfrastructuur.

Met het masterplan van Antwerp Expo wil Easyfairs inzetten op ontvangen, connecteren en verblijven. Deze vernieuwing zal de impact op de regio, lokaal en regionaal, vergroten door de huidige infrastructuur om te vormen tot een multifunctionele eventlocatie waar niet enkel beurzen, maar ook evenementen, congressen en meetings zullen kunnen plaatsvinden. Het plan omhelst o.a. een future proof locatie van 20.800 m2 aan eventruimte en 7.000 m2 aan meeting & congress faciliteiten. Er zijn 4 fases voorzien waarin renovatie, reconversie en duurzame nieuwbouw centraal zullen staan. De werken zouden afgerond zijn eind 2024.

Koen Kennis, Schepen voor Toerisme van de stad Antwerpen over dit Masterplan: ‘(Inter)nationale, meerdaagse vakbeurzen zijn potentieel een meerwaarde voor de horeca in Antwerpen en voor de uitstraling van de stad.'

Comments
* De e-mail zal niet worden gepubliceerd op de website.