Vanaf donderdag kan iedereen, particulieren, zelfstandigen en organisaties, terecht in de Leuvense Materialenbank voor het aankopen van gerecupereerde bouwmaterialen. De materialen die er verkocht worden, komen van oude stadsgebouwen die gesloopt of gerenoveerd worden. Momenteel is er voornamelijk hout beschikbaar, maar ook isolatie en andere bouwmaterialen kunnen aangekocht worden.

"We werken al langer rond het hergebruiken van materialen, maar door deze samenwerking met de stad kunnen we onze werking professionaliseren", vertelt Sam Van den Berghe van Atelier Circuler. "We willen op termijn ook een echte winkel naast de webshop opstarten, zodat we de circulaire beweging nog meer kunnen uitdragen en verder commercialiseren. Hopelijk krijgen mensen zo ook opnieuw meer voeling met de materialen.

"De materialen komen onder meer van afvalverwerkingsmaatschappij EcoWerf. "Alleen al in de Leuvense recyclageparken komt jaarlijks 1.450 ton sloophout binnen", vertelt Wouter Florizoone, ondervoorzitter van EcoWerf. "Op termijn hopen we daarvan minstens 10 procent naar de Materialenbank te kunnen brengen. Het hangt er natuurlijk ook van af hoeveel materialen er uit de bank weggaan: hoe meer er opnieuw verkocht wordt, hoe meer wij weer kunnen aanvoeren."

Leuvens schepen van afvalbeleid Thomas Van Oppens (Groen) is enthousiast over het project. "De Materialenbank past volledig binnen onze circulaire strategie. We willen vanaf nu bij elk gebouw dat wordt afgebroken of gerenoveerd bekijken of de waardevolle materialen hergebruikt kunnen worden. We zijn bovendien aan het nagaan of we een reglementering kunnen uitwerken waarbij we projectonwikkelaars ook zouden kunnen verplichten om dit te doen bij verbouwingen." 

Bron: Belga

Comments
* De e-mail zal niet worden gepubliceerd op de website.