De samenstelling van de Bel20, de sterindex van de Brusselse beurs, verandert vanaf 22 maart. Hoogspanningsnetbeheerder Elia en chipproducent Melexis worden dan in de index opgenomen, zo heeft beursuitbater Euronext Brussel woensdag aangekondigd. Zij vervangen beeldvormingsspecialist Barco en bankgroep ING, die uit de Bel20 verdwijnen.

Voor Elia betekent het een terugkeer naar de Brusselse sterindex. De hoogspanningsnetbeheerder werd in maart 2012 al eens opgenomen in het kransje van steraandelen, vooraleer hij in maart 2017 weer plaats moest ruimen. "Deze terugkeer bewijst dat de markt vertrouwen heeft in onze groei en strategie", reageerde Elia na de aankondiging.

Ook Melexis treedt vanaf 22 maart toe tot het selecte clubje. De Ieperse producent van chips voor vooral de autosector - elke nieuwe wagen bevat volgens het bedrijf gemiddeld dertien van zijn chips - kon vorig jaar de omzet nog met 4 procent opkrikken tot 507,5 miljoen euro. Het aandeel, dat begin 2020 rond 65 euro hing, piekte midden februari dit jaar net onder 100 euro. Momenteel noteert het net boven 80 euro.

Barco betaalt daarentegen het gelag van een moeilijk jaar. Belangrijke markten waarin het Kortrijkse technologiebedrijf actief is (zoals de bioscopen), hadden zwaar te lijden onder de coronabeperkingen. Het bedrijf leed een verlies van 4,4 miljoen euro. Na een piek op bijna 35 euro in februari vorig jaar, noteert het aandeel Barco nu rond de 20 euro. Barco verschuift naar de "Bel Mid"-index.

Dat ING uit de Bel20 verdwijnt, komt omdat de Nederlandse groep nog onvoldoende "Belgisch" getint is. "Het percentage Belgische werknemers is onder de vereiste 15 procent gezakt", zegt Vincent Van Dessel, de CEO van Euronext Brussel, aan De Tijd. ING heeft zijn hoofdnotering op de beurs van Amsterdam.

Euronext Brussel geeft nog mee dat Hyloris en Nyrstar vanaf 22 maart naar de "BEL Small"-index verhuizen.

bron: Belga 

Comments
* De e-mail zal niet worden gepubliceerd op de website.