Hoogspanningsnetbeheerder Elia wil 590 miljoen euro extra kapitaal tanken. Het gaat om een kapitaalronde met voorkeurrecht bij de bestaande aandeelhouders. Met de extra middelen wil Elia de groei van de groep financieren in eigen land en Duitsland en de energietransitie - met bijhorende investeringen - versnellen.

Dat meldt het bedrijf woensdag voor opening van de beurs. Via de publieke aanbieding aan bestaande aandeelhouders wil Elia maximaal zowat 590,11 miljoen euro ophalen. Er is sprake van een aanbieding van maximaal 4.739.865 nieuwe aandelen aan 124,50 euro per aandeel. "

"We staan op een keerpunt in het streven naar een klimaatneutrale samenleving. Elia Group bevindt zich in het centrum van deze veranderingen", dixit CEO Chris Peeters. "In het volgende decennium zullen we onze infrastructuur aanzienlijk moeten uitbreiden om grote hoeveelheden hernieuwbare energie in het systeem te integreren. Bovendien is de elektrificatie van mobiliteit en verwarming volop aan de gang en is de industrie op een veel grotere schaal aan het decarboniseren, wat eveneens voor bijkomende elektrificatie zorgt." 

Elia heeft een investeringsprogramma van bijna 10 miljard euro op de plank liggen: 4 miljard euro in eigen land en 5,6 miljard euro voor de Duitse dochter 50Hertz. Elia wil van de 590 miljoen euro 300 miljoen euro aanwenden voor de financiering van de gereguleerde activiteiten in België en het Belgische investeringsprogramma en 200 miljoen euro voor de financiering van de gereguleerde activiteiten en het investeringsprogramma in Duitsland. 

Elia wil twee nieuwe aandelen per 29 bestaande plaatsen. Bij de slotbel vandaag/woensdag krijgen de bestaande aandeelhouders een voorrecht toegekend waarmee ze nieuwe aandelen kunnen kopen. Inschrijven kan tot en met volgende week donderdag. Niet uitgeoefende voorkeurrechten zal de beheerder van het Belgische hoogspanningsnet vervolgens, via zogenaamde 'scrips', aanbieden aan institutionele beleggers. De grootste aandeelhouders hebben al te kennen gegeven dat ze meestappen in de kapitaalronde. Het gaat om twee holdings van de Belgische gemeenten: Publi-T en Publipart. Zij controleren 44,82 procent en 3,32 procent van de groep. Hun huidige deelneming in het aandelenkapitaal zal dus behouden blijven. De Brusselse intercommunale Interfin (3,78 procent) wordt niet vermeld in het persbericht.

Bron: Belga

Comments
* De e-mail zal niet worden gepubliceerd op de website.