De hoogspanningsgroep Elia gaat actief op zoek naar investeringsopportuniteiten in de Europese zeeën, meer bepaald in de netinfrastructuur van nieuwe windparken. Dat heeft CEO Chris Peeters dinsdag op een investeerdersdag gezegd.

De hoogspanningsgroep Elia is actief als beheerder van het hoogspanningsnet in ons land en via dochter 50Hertz in het noordoosten van Duitsland. Elia bouwde de voorbije jaren heel wat kennis op met het bouwen en beheren van interconnectoren - zoals met Nemo Link, de hoogspanningsverbinding met Groot-Brittannië - en het aansluiten van windparken in de Noordzee en de Baltische Zee. Een nieuw mogelijk project dat op tafel ligt is een energie-eiland voor de Belgische kust, en een kabelverbinding met Denemarken.

Gezien de nood aan elektrificatie van onze samenleving - denk maar aan de vele warmtepompen en elektrische wagens die er bij komen - zien Europa én Elia een grote toekomst weggelegd voor windparken op zee. "Offshore wordt de komende jaren de sleutel", aldus Peeters. "Onze zeeën worden de energiecentrales van de toekomst. Mee investeren in de aansluiting van windparken is maatschappelijk heel relevant omdat het bijdraagt aan de elektrificatie van onze samenleving".

Momenteel is er in de Europese zeeën 15 GW aan offshore windparken gebouwd. Volgens de Europese offshore strategie moet de capaciteit tegen 2030 opgetrokken worden tot 60 GW en in 2050 zelfs tot 300 GW. "Dat is 20 keer meer dan wat er vandaag is".

Volgens Peeters kan de hoogspanningsgroep bijdragen aan de ontwikkeling van nieuwe onderzeese verbindingen. De groep wil daarom mee investeren in het toekomstig offshore-net, "als co-investeerder, samen met andere partners", verduidelijkt Peeters. Specifieke projecten noemde de topman van de groep niet. Naast de windsector denkt Peeters ook aan de olie- en gassector die haar activiteiten wil vergroenen, door bijvoorbeeld de elektrificatie van platformen.

Dat zou wel gebeuren buiten de gebieden waar de groep met Elia en 50Hertz als gereguleerde hoogspanningsbeheerder actief is, dus buiten de territoriale wateren van België en Duitsland.

Comments
* De e-mail zal niet worden gepubliceerd op de website.