De industriële groep Etex, gespecialiseerd in bouwmaterialen, heeft zijn omzet in de eerste helft van dit jaar met meer dan een kwart (26,8%) zien stijgen in vergelijking met dezelfde periode vorig jaar, toen de coronapandemie in alle hevigheid toesloeg. Tegenover de eerste helft van 2019 is de omzet met 11,0% gestegen. Dat blijkt uit de halfjaarresultaten die vrijdag bekendgemaakt werden.

Etex zag zijn genormaliseerde bedrijfsresultaat (REBITDA) stijgen met 60,3% in vergelijking met de eerste jaarhelft 2020 en met 39,0% in vergelijking met de eerste zes maanden van 2019, voor de pandemie dus. De recurrente nettowinst is aangedikt tot 155 miljoen euro, de netto financiële schuld bedraagt 182 miljoen euro, tegenover 310 miljoen euro eind juni 2020.

"Hoewel de huidige COVID-19-pandemie in de eerste helft van dit jaar nog steeds een zware impact had op zowel het leven van de mensen als de wereldeconomie, zijn de gevolgen voor Etex niet te vergelijken met wat we vorig jaar hebben gezien", reageert CEO Paul Van Oyen op de halfjaarcijfers. "De onderneming plukte de vruchten van een zeer dynamische markt (vooral de activiteiten voor woningreparatie en -verbetering) en van het feit dat onze activiteiten nauwelijks werden stilgelegd - in het tweede kwartaal van 2020 moesten onze fabrieken in verschillende landen wekenlang in lockdown gaan." Van Oyen wijst ook op de "ambitieuze kostenbeheersingsmaatregelen", die nu hun vruchten afwerpen.

Ook voor heel 2021 verwacht Etex goede resultaten, zowel qua omzet als qua winstgevendheid. Het bedrijf blijft naar eigen zeggen profiteren van de groeiende renovatiemarkt omdat klanten geld hebben gespaard en meer uitgeven aan woningreparatie en -verbetering. De dynamische markt brengt echter het risico met zich mee dat er een tekort aan grondstoffen zou kunnen ontstaan, wat weer zou leiden tot productievertragingen en hogere inputkosten, luidt het.

Bron: Belga 

Comments
* De e-mail zal niet worden gepubliceerd op de website.