Wie online een verzekeringscontract of een hypothecaire lening afsluit, zal zijn of haar rechten binnenkort beter beschermd weten. De Europese Commissie heeft daarvoor woensdag een modernisering van de consumentenbescherming op het vlak van online financiële diensten voorgesteld. Zo moet er ook voor zulke digitale transacties een herroepingsrecht van 14 dagen gegarandeerd zijn. 

De bestaande regels dateren nog van 2002. Toen die werden opgesteld, werd nog veelvuldig met de fax gewerkt. Intussen heeft de financiële dienstverlening een hele ontwikkeling doorgemaakt en zijn er bijvoorbeeld fintechbedrijven ontstaan. De hoogste tijd dus voor een update. 

"We moeten ervoor zorgen dat de spelregels gelijke tred houden met de nieuwste ontwikkelingen", zegt vicevoorzitter van de Europese Commissie Vera Jourova. "Consumenten hebben duidelijke informatie en een vangnet nodig als er iets misgaat." 

Banken, verzekeraars en andere financiële dienstverleners zullen een herroepingsrecht van 14 dagen moeten garanderen. Handelaars die online financiële producten verkopen, zullen op hun website een herroepingsknop moeten aanbrengen om dat consumentenrecht te garanderen. 

Met het Commissievoorstel wordt verkopers ook de verplichting opgelegd om bepaalde informatie vooraf te verstrekken. Het gaat dan bijvoorbeeld om het e-mailadres van de handelaar, eventuele verborgen kosten en informatie over het risico dat aan het product verbonden is. Via chatboxen of robo-advies moet de juiste toelichting gegeven worden. Maar als consumenten daarmee niet geholpen zijn, moeten ze om een menselijke tussenkomst kunnen vragen. 

"Onze regels moeten de ontwikkelingen van de financiële diensten volgen, zo eenvoudig is dat", zegt commissaris voor Justitie Didier Reynders, die het voorstel mee uitwerkte. "De digitalisering en de toename van het aantal nieuwe financiële producten hebben de sector de afgelopen twintig jaar ingrijpend veranderd, en de recente lockdowns als gevolg van de COVID-crisis hebben aangetoond dat een efficiënter en actueler regelgevingskader voor financiële diensten op afstand relevanter is dan ooit."

Bron: Belga

Comments
* De e-mail zal niet worden gepubliceerd op de website.