De Europese Unie wil tegen 2030 twintig procent van de mondiale productie van geavanceerde en duurzame halfgeleiders in handen hebben. Dat zou een verdubbeling betekenen in vergelijking met vandaag. De ambitie staat in het 'digitaal kompas 2030' dat de Europese Commissie dinsdag voorgesteld heeft.

Met het kompas wil de Commissie de digitale ambities van de Unie voor 2030 concreet maken. Het is de bedoeling om een technologische soevereiniteit op te bouwen ten aanzien van grootmachten als China en de Verenigde Staten. Een opvallende target is om tegen het einde van het decennium minstens 20% van de mondiale productie van de meest geavanceerde halfgeleiders in handen te hebben.

De wereld kampt momenteel met een tekort aan halfgeleiders. Zo werd onder meer bij Audi in Brussel en bij Volvo in Gent de band al stil gelegd wegens aanvoerproblemen. In december sloot België zich nog bij een Europees initiatief aan om productie van microchips en halfgeleiders in toenemende mate in Europa te verankeren. "In crisismomenten beseffen we dat we niet afhankelijk mogen zijn van verre landen", zei minister van Overheidsbedrijven Petra De Sutter toen. De Commissie pikt nu dus op dat initiatief in.

In haar digitaal kompas spreekt de Commissie ook de ambitie uit om tegen 2030 minstens 80% van alle volwassenen digitale vaardigheden te hebben bijgebracht. Er zouden ook 20 miljoen ICT-specialisten aan de slag moeten zijn. Alle bevolkte gebieden moeten over 5G-dekking beschikken.In de bedrijfswereld moeten drie op de vier bedrijven van cloudcomputingdiensten, big data en kunstmatige intelligentie gebruikmaken. Het aantal jonge bedrijven die een waarde van 1 miljard dollar bereiken ('unicorns'), moet verdubbelen. Volgens de Commissie zijn er dit jaar 122, maar is er nog "ruimte voor verbetering".

Alle belangrijke overheidsdiensten zouden tegen 2030 online beschikbaar moeten zijn, terwijl alle burgers over een elektronisch patiëntendossier moeten beschikken.

"De pandemie heeft duidelijk gemaakt hoe cruciaal digitale technologieën en vaardigheden zijn voor werk, studie en betrokkenheid, maar ook wat we beter moeten doen", zegt Commissievoorzitter Ursula von der Leyen. "We moeten ervoor zorgen dat dit Europa's digitale decennium wordt, waarin alle burgers en bedrijven toegang hebben tot het beste dat de digitale wereld te bieden heeft. Het digitale kompas dat we vandaag voorstellen, zet een duidelijk traject uit om dat te bereiken."

Bron: AFP 

Comments
* De e-mail zal niet worden gepubliceerd op de website.