Ruim zestig jaar geleden herwerkte de Zweedse ingenieur Nils Ivar Bohlin de veiligheidsgordels in gevechtsvliegtuigen tot een variant die iedereen nog steeds gebruikt wanneer ze in de auto stappen. Het is dat soort kruisbestuivingen tussen de militaire en civiele industrie die de Europese Commissie met een nieuw actieplan wil aanzwengelen.

De Europese Unie financiert via allerlei programma's de ontwikkeling van innovaties in de civiele industrie, in de defensiesector en de ruimtevaart. Niet zelden gaat het om technologieën waarmee al die sectoren bezig zijn, zoals cloudcomputing, processoren, kunstmatige intelligentie of kwantumcomputing.

Via een nieuw actieplan, opgehangen aan de driepuntsveiligheidsgordel van Bohlin, hoopt de Commissie zoveel mogelijk synergieën tussen de drie sectoren tot stand te brengen. "Het idee is om de nieuwe technologie systematisch, en doelbewust, multi-inzetbaar te maken", legt vicevoorzitter Margrethe Vestager uit. Ze wil daarbij volop het potentieel van kmo's en start-ups benutten.

Het plan omvat onder meer drie zogenaamde vlaggenschipsprojecten die de samenwerking concreet moeten maken. Een eerste project wordt uitgerold op het domein van dronetechnologie. Daarnaast worden projecten opgezet rond veilige connectiviteit vanuit de ruimte en rond ruimteverkeersbeheer.

Telkens gaat het volgens de Commissie om projecten die inspelen op Europese strategische behoeften, nieuwe waardeketens creëren en de Europese afhankelijkheid verminderen. Ze illustreren zo waar het volgens eurocommissaris voor Interne Markt Thierry Breton ook om draait. "Het zal ons minder afhankelijk maken op het gebied van kritieke technologieën, en een stimulans geven aan het industriële leiderschap dat we nodig hebben om van de crisis te herstellen." 

Bron: Belga

Comments
* De e-mail zal niet worden gepubliceerd op de website.