11 Jun
11Jun

De Europese halfgeleideralliantie zou "binnen enkele weken" een feit zijn. Dat heeft Europees Commissaris voor Interne Markt Thierry Breton tijdens een bezoek aan het Leuvense onderzoekscentrum imec gezegd. De alliantie tussen lidstaten, bedrijven en kennisinstellingen moet zorgen voor een verhoogde productie van halfgeleiders in Europa. Halfgeleiders zijn onmisbaar voor het produceren van chips.

De Europese Unie heeft zichzelf als doel gesteld om de productie van halfgeleiders tegen 2030 te verdubbelen. Daarmee zou het marktaandeel van Europa stijgen van de huidige 10 naar 20 procent. In 1990 ging het nog om 44 procent van de wereldwijde productie. "Dat is absoluut nodig om het aanbod van de halfgeleiders te kunnen blijven verzekeren", zegt Breton. "Via het coronaherstelfonds hebben al veel lidstaten miljarden gereserveerd om deel te nemen aan het project. We zullen doen wat nodig is om de Europese positie te versterken, maar we moeten het snel doen. Binnen enkele weken zullen de richtlijnen voor de alliantie klaar zijn."

Tijdens de coronapandemie is de vraag naar chips enorm toegenomen, wat geresulteerd heeft in een wereldwijd tekort. "Ik wil de commissaris bedanken voor het ontwikkelen van deze belangrijke strategie", zegt Luc Van den Hove, CEO van onderzoekscentrum imec. Imec is wereldwijd vermaard om zijn onderzoek naar nanotechnologie voor computer- en andere chips. "Door een dergelijke samenwerking wordt geavanceerde technologie versterkt. We moeten dit combineren met andere elementen om verder te groeien, maar het is een belangrijke stap."

Bron: Belga 

Comments
* De e-mail zal niet worden gepubliceerd op de website.