De federale overheid neemt via haar Federale Participatie- en Investeringsmaatschappij een belang van 6,3 procent in het kapitaal van Ageas. Dat melden de verzekeraar en de FPIM . De staat wordt de grootste aandeelhouder, na het Chinese Fosun, voegt staatssecretaris voor Relance en Strategische Investeringen Thomas Dermine (PS) toe. 

"Als internationale verzekeringsgroep, zetten Ageas en zijn Belgische filiaal AG Insurance zich volop in om een actieve bijdrage te leveren aan de Belgische samenleving", klinkt het in een mededeling. "Ageas is dan ook verheugd om vast te stellen dat de Belgische overheid met deze investering deze betrokkenheid en ook de toekomstmogelijkheden van de Groep erkent." 

"Ageas is de grootste verzekeraar van het land en speelt een cruciale rol in het economisch weefsel van België, via de dekking van risico's voor natuurlijke en juridische personen maar ook in de financiering van pensioenen en strategische infrastructuur voor het land", zegt CEO van de FPIM Koen Van Loo. 

"Deze transactie past perfect in de investeringsstrategie van FPIM", reageert ook minister van Financiën Vincent van Peteghem (CD&V). "De financiële sector is één van onze zes strategische investeringspijlers en we focussen op de slimme verankering van bedrijven die van strategisch belang zijn voor de economie van het land. Het laat ons toe om een lange termijn, strategische aandeelhouder te worden van Ageas en het bedrijf stevig in België te verankeren."

In De Ochtend op Radio 1 zegt Van Peteghem nog dat het gevaar bestond dat de verzekeraar overgenomen zou worden en dat het daarom zo belangrijk is om zo'n belangrijke actor in het economische weefsel van België te verankeren. Of het blijft bij die participatie van ruim 6 procent, is een beslissing die de raad van bestuur van FPIM moet nemen, aldus de minister. 

In september 2020 meldde Ageas dat het in die periode een overnamebod gekregen van BE Group. Het bod werd evenwel afgedaan als "onrealistisch". Financieel persbureau Bloomberg, dat de interesse gemeld had, omschreef die BE Group als een investeringsgroep, geleid door mensen een financiële achtergrond, onder wie Belgen. Vorige maand meldde Bloomberg dat BE Group een nieuwe poging zou bestuderen. Dat het Chinese Fosun zijn belang in Ageas vergroot heeft, is wel een feit. Eind september raakte bekend dat het conglomeraat het belang opgetrokken had tot 10,01 procent, waarmee het de grootste aandeelhouder is. 

Ook premier Alexander De Croo (Open Vld) is tevreden dat de participatie de Belgische verankering van een voorname financiële speler mogelijk maakt, die in ons land 6.700 mensen tewerkstelt. "De transactie is van belang voor de financiële activiteiten in ons land, waaronder ook belangrijke maatschappelijke projecten zoals bijvoorbeeld 'Scholen van morgen'." 

Staatssecretaris voor Relance en Strategische Investeringen Thomas Dermine is tevreden met FPIM's strategische investering. "Het verheugt mij dat wij een duurzame aanwezigheid hebben kunnen vestigen in de belangrijkste Belgische verzekeraar en dat wij onze invloed op de strategische beslissingen van de onderneming hebben kunnen vergroten. Dit is een voorbeeldige transactie, die volledig in de lijn ligt van onze strategische investeringsstrategie", dixit Dermine. Dat de staat de op één na grootste aandeelhouder wordt , zal volgens de staatssecretaris de verankering op lange termijn van de verzekeraar in België garanderen en biedt de beste kansen om invloed uit te oefenen op de strategische beslissingen over de toekomst van het bedrijf. 

Ageas zal later nog een persbericht uitsturen nadat het de officiële transparantieverklaring heeft ontvangen. Tot nu toe had de Chinese Ping An Insurance, al aanwezig in het Fortis-tijdperk, een aandeel van meer dan 5 procent in Ageas. Het Chinese conglomeraat Fosun bezit 10 procent. Chinese investeerders zijn samen dus zeker goed voor 15 procent. 

Ageas zag in april 2010 het levenslicht, in de nasleep van de Fortis-affaire. In tien jaar tijd is het bedrijf uitgegroeid tot een internationale verzekeringsgroep, actief in Europa en Azië. De verzekeraar telt ongeveer 45.000 medewerkers. Indirect was er al enige band tussen de federale staat en Ageas. België is sinds de Fortis-redding de grootste aandeelhouder van de Franse bankreus BNP Paribas, het moederbedrijf van de bank BNP Paribas Fortis. De Franse grootbank bezit sindsdien een kwart van AG Insurance, de Belgische marktleider die voor 75 procent in handen is van Ageas.

Bron: Belga

Comments
* De e-mail zal niet worden gepubliceerd op de website.