Met de lancering van IZIMI zetten de Belgische notarissen, na onder meer het online verkoopplatform Biddit, een nieuwe stap in de digitalisering en in het optimaliseren van de dienstverlening aan de burger. "IZIMI maakt het mogelijk om persoonlijke data op een extra veilige manier te bewaren en te delen met anderen zoals de partner, de kinderen of een notaris naar keuze", zegt de Federatie van het Notariaat (Fednot). Het platform wordt gelanceerd door het notariaat en beheerd door de overkoepelende federatie.

In de eerste plaats gaat het volgens Fednot om een persoonlijke, digitale kluis waarin de burger alle vertrouwelijke documenten kan bewaren over zichzelf en zijn bezittingen, zoals paspoorten, diploma's, documenten over de aankoop, de lening of verzekering van de woning, een huwelijkscontract en waardepapieren . Dat kan gratis tot 200 MB.

Volgens Philippe Bosseler, voorzitter van Fednot, neemt de kluis bij een consequent gebruik "veel van de zorgen van de burger en zijn naasten weg". "Een notaris naar keuze kan de dossiers beter en efficiënter voorbereiden en de burger blijft op de hoogte van de juridische evoluties die een impact hebben op zijn vermogen of op de contracten die hij eerder tekende."

Fednot benadrukt in het persbericht dat de notarissen de burger met het platform een "veilige haven" bieden. "Ze onderscheiden zich van internetgiganten die allerhande persoonlijke data controleren in gigantische silo's en van andere spelers die persoonlijke data benutten voor commerciële doeleinden. De burger kan er vanop aan dat al zijn belangrijke documenten veilig achter slot en grendel zitten en dat niemand er toegang toe krijgt", klinkt het. De burger behoudt de volledige controle over wat er gebeurt met de data.

Ook het delen van gegevens gebeurt op een manier "die veel veiliger is dan het traditionele e-mailverkeer". "Dit is mogelijk omdat Fednot de jongste jaren al veel in de uitbouw van superveilige digitale netwerken heeft geïnvesteerd omdat de communicaties tussen een notaris en de burger meestal hoogstpersoonlijk en privacygevoelig zijn", zegt Jan Sap, directeur-generaal van Fednot.

Het project wordt vanaf begin 2021 volledig uitgerold via een website en applicatie. Wie wil, kan nu al een kluis aanmaken via www.izimi.be en er documenten in opladen en delen met familie en/of vrienden.

Comments
* De e-mail zal niet worden gepubliceerd op de website.