Fintro, een dochtermerk van BNP Paribas, heeft donderdag drie nieuwe cultuurprijzen gelanceerd. De prijzen richten zich specifiek tot jonge kunstenaars en artiesten. Er wordt jaarlijks 76.000 euro verdeeld over drie categorie├źn: supporting young artists prijs voor Literatuur, voor Beeldende Kunsten en Fotografie en voor Film, Dans en Theater.

Volgens Luc Keppens, CEO van Fintro, sluit dit nieuwe initiatief aan bij de maatschappelijke rol van de bank. "De cultuursector vaart vandaag door heel woelig water", benadrukt Keppens. "Onze theaters, musea, filmindustrie zijn in moeilijkheden. Het is extra pijnlijk voor jonge, beginnende kunstenaars die hun boekproject, hun choreografie, hun eerste tentoonstelling uitgesteld of geannuleerd zien door de coronapandemie. Het is belangrijk dat niet alleen de overheid maar ook particuliere initiatieven de kunstwereld ondersteunen."

Initiatiefnemer voor deze nieuwe cultuurprijzen is schrijver Toni Coppers. Hij werkte de afgelopen maanden aan de organisatie en het samenstellen van de verschillende jury's en ambassadeurs.

Choreograaf Sidi Larbi Cherkaoui, beeldend kunstenaars Hans Op de Beeck en Koen Vanmechelen, schrijver Jeroen Olyslaegers, cineasten Jean-Pierre en Luc Dardenne en actrice en theatermaakster Sachli Gholamalizad moeten als ambassadeurs het project weerklank geven.

De leeftijdsgrens voor deelname is 32 jaar. Kandidaten kunnen zich niet zelf nomineren. De organisatie doet de komende maanden een appel op het brede netwerk van culturele organisaties en instellingen, op musea en academies en op de gespecialiseerde pers om kandidaten voor te dragen.

In juni en september komen de jury's samen om de laureaten te kiezen. De uitreiking vindt plaat op donderdag 21 oktober. 

Bron: Belga

Comments
* De e-mail zal niet worden gepubliceerd op de website.