Flanders Investment & Trade (FIT) of het Vlaams Agentschap voor Internationaal Ondernemen  heeft als doel het internationaal ondernemerschap van Vlaamse bedrijven te bevorderen. Een derde van de 12 leden in de raad van bestuur dient een onafhankelijk bestuurder te zijn. Om dit te bereiken, startte FIT in augustus 2020 een zoektocht op via sociale media. 

Samen met een ad-hocselectiecomité binnen de raad van bestuur screende voorzitter Sonja Willems meer dan 60 kandidaten op de vereiste van onafhankelijkheid “ten aanzien van het Vlaamse Gewest, de Vlaamse Gemeenschap, de representatieve organisaties (de werkgevers, de middenstand en de werknemers die in de Sociaal-Economische Raad van Vlaanderen zitting hebben), hun deelgenoten en het dagelijks bestuur van het agentschap”. 

Bijkomend vond een selectie plaats op basis van complementariteit van hun profiel ten opzichte van de andere leden van de raad van bestuur.

De vier nieuwe bestuursleden zijn: 

Hanan Challouki is de oprichtster van het nieuwe strategische bureau Inclusify, dat focust op inclusieve communicatie. Hanan specialiseerde zich in marketingstrategieën van internationale merken en de begeleiding van bedrijven naar een inclusieve toekomst. Daarnaast is ze bestuurslid en vice-president van de Belgian Association of Marketing (BAM) en maakt ze deel uit van de ‘Forbes 30 under 30 Europe’-lijst uit 2018. 

Boris Bogaert is de mede-oprichter van Xpenditure/Rydoo, waar hij momenteel actief is als COO en lid van het management board. Boris is een ‘serial tech entrepreneur’ gespecialiseerd in de uitbouw van start-upbedrijfsculturen, commerciële internationalisering, groeimanagement en technologische innovatie. Als ‘business angel’ en mentor is hij betrokken bij diverse beginnende technologiestart-ups in Europa. 

Jan Van Hove is hoofdeconoom van KBC Group NV, lid van de supervisory board van K&H Bank in Hongarije, lid van de raad van bestuur van het Leuven Centre for Irish Studies, voorzitter van de economische raad van het VBO en lid van de Errera Council. Vanaf midden januari 2021 zal hij bovendien KBC Verzekeringen leiden. Daarnaast is Jan professor internationale economie aan de KU Leuven, waar hij een doctoraat in economie rond de interactie tussen handel en technologie op zijn naam schrijft. 

Erik Moniquet is de stichter en managing director van Moniquet & Company, dat (middel)grote niet-beursgenoteerde bedrijven en lokale overheden begeleidt bij het oplossen van complexe uitdagingen inzake strategie, performance en finance. Erik is tevens bestuurder van Moniquet Investment Company BV (holdingactiviteiten voor managementconsulting, private equity en M&A-advies). Verder is hij actief in de raad van advies van Vlerick Alumni.

De volledige raad van bestuur is als volgt samengesteld:

Vertegenwoordigers van de Vlaamse Regering:

 • Sonja Willems, Voorzitter Raad van Bestuur
 • Claire Tillekaerts, Gedelegeerd Bestuurder FIT
 • Lucrèce Callebaut, Bestuurder en Mede-oprichter Belgian Vietnamese Alliance vzw
 • Joachim Coens, Voorzitter CD&V

 Aangesteld op voordracht van de betrokken representatieve organisaties van de werkgevers, de middenstand en de werknemers die in de Sociaal-Economische Raad van Vlaanderen zitting hebben:

 • Myriam Schepers, Prefamac nv
 • Koen De Ridder, Unizo
 • Luc Luwel, VOKA – Kamer van Koophandel Antwerpen-Waasland
 • Koen Repriels, ACV
   

Onafhankelijke bestuurders:

 • Hanan Challouki, Inclusify
 • Boris Bogaert, Xpenditure/Rydoo
 • Jan Van Hove, KBC Group 
 • Erik Moniquet, Moniquet & Company

Regeringscommissaris:

 • Karl-Filip Smet, European Policy Advisor


Comments
* De e-mail zal niet worden gepubliceerd op de website.