De Algemene Vergadering van Vlaamse Jonge Ondernemingen vzw heeft Fons Leroy, voormalig topman van VDAB, aangesteld als nieuwe voorzitter. Hij volgt er Herman Van de Velde op. 

Fons Leroy (Hasselt, 23 juni 1954) was tussen 2005 en 2019 de afgevaardigd bestuurder van de Vlaamse Dienst voor Arbeidsbemiddeling en Beroepsopleiding (VDAB). Hij is licentiaat in de rechten en de criminologie met een bijzonder licentie in bestuurskunde en overheidsmanagement. Na zijn studies verbleef Fons Leroy (° 23 juni 1954) enige tijd in Canada, waar hij een studie maakte over het rechtshulpsysteem. Hij doceerde aan de HISKWA-Arbeidershogeschool in Brussel en was verantwoordelijk voor de studiedienst van de RVA. In 1990 werd hij adjunct-kabinetschef bij de toenmalige Gemeenschapsminister van Tewerkstelling. Gedurende 15 jaar werkte hij als adjunct-kabinetschef en later als kabinetschef op de Vlaamse kabinetten van Werkgelegenheid. Daar tekende hij mee het Vlaamse werkgelegenheidsbeleid uit. In 2005 kwam hij aan het hoofd te staan van de Vlaamse Dienst voor Arbeidsbemiddeling en Beroepsopleiding (VDAB). 

Fons Leroy is de stichter, gewezen voorzitter en huidige ondervoorzitter van de vzw Synerjob, de vereniging van de Belgische publieke bemiddelings- en opleidingsdiensten, en lid van de Hoge Raad voor de Werkgelegenheid. Hij is tevens voorzitter van het European Network of Publick Employment Services (ENPES). Binnen de World Association of Public Employment Services (WAPES) is hij bestuurder en voorzitter van de strategische werkgroep. Hij is ook gastdocent “HR-management” aan de Odisee Hogeschool. 

“Ik kijk er echt naar uit om deze belangrijke taak op mij te nemen,” zegt Fons Leroy. “De arbeidsmarkt staat in brand en dan kan je niet gewoon toekijken. Het is tijd om de handen uit de mouwen te steken, op het werkveld. De missie van Vlajo was nooit zo actueel. Ik wil heel graag mijn bijdrage leveren om ondernemingszin en ondernemerschap naar onze Vlaamse scholen, hogescholen en universiteiten te brengen. En STEM ‘cool’ maken. We gaan dat niet alleen doen. Voortrekkers uit bedrijfsleven, onderwijs én overheid verbinden om reële impact te maken én dat samen met een krachtdadig Vlajo-team.” 

Fons Leroy volgt Herman Van de Velde op die na twee voorzittersmandaten de fakkel doorgeeft. De industrieel is sinds 2015 bij Vlajo betrokken en maakte Vlajo tot wat het vandaag is: een toonaangevende Vlaamse speler in ondernemend onderwijs. Zijn stokpaardje was ‘verbreding’. Hij slaagde erin om naast de economische richtingen ook de niet-economische richtingen mee aan boord te krijgen van de Vlajo-programma’s. De modernisering van het onderwijs zag hij als een opportuniteit om onderwijsprofessionals te faciliteren in de transitie en tegelijk werd de digitale transitie van Vlajo mee vorm gegeven. Onder zijn bewind groeide Vlajo haar deelnemersbereik tot 175.000 jongeren. 

De Raad van Bestuur en de medewerkers van Vlajo willen Herman Van de Velde hartelijk bedanken voor zijn inzet en realisaties de afgelopen jaren en we wensen Fons Leroy ontzettend veel succes toe in de toekomst! 

Bron: Vlajo

Comments
* De e-mail zal niet worden gepubliceerd op de website.