De Belgisch-Braziliaanse bierreus uit Leuven legt in het remuneratieverslag steevast uit dat de variabele verloning bepaald wordt door de bedrijfsprestaties. CEO Michel Doukeris kreeg vorig jaar een vast loon van 1,01 miljoen euro voor zijn werk. Tot eind juni was hij verantwoordelijk voor Noord-Amerika en vanaf juli was hij in dienst als de nieuwe CEO.

Voorganger Carlos Brio kreeg 1,38 miljoen euro vast loon voor zijn half jaar als CEO en zijn adviserende rol nadien. Brito had in 2020 omgerekend 1 ,24 miljoen euro vast loon gekregen. 

Het topmanagement had dat jaar omwille van corona 20 procent van zijn vast loon afgestaan voor de periode mei-december. Voor boekjaar 2020 was er, net als voor 2016, geen variabele verloning. 

Dat is voor 2021 wel opnieuw het geval. De bedragen liggen ook hoger. Zo krijgt Doukeris voor een heel jaar 7,2 miljoen euro variabele verloning en Brito 3,6 miljoen euro voor zijn laatste halfjaar als CEO. Brito had voor 2019 nog 2,61 miljoen euro variabel loon gekregen. 

De topmanagers krijgen het variabele deel cash uitbetaald, maar worden aangezet om hiermee deels te investeren in AB InBev-aandelen, die ze dan enkele jaren moeten aanhouden. Daarbij krijgen ze korting en per gekocht aandeel ook 1,5 gratis aandeel. De modaliteiten zijn dit jaar aangepast. Voorts zijn er nog verschillende andere elementen in de verloning van het topmanagement, onder meer aandelen in het kader van 'incentives' op de langere termijn en pensioenbijdragen.

Bron: Belga

Comments
* De e-mail zal niet worden gepubliceerd op de website.