Frederik Delaplace neemt de plaats in van Leo Hellemans, die tijdelijk de VRT leidde na het ontslag van Paul Lembrechts. Delaplace heeft zijn strepen verdiend bij de krant De Tijd en diens uitgeverij Mediafin. Die ervaring in de media vindt hij cruciaal: "Ik ben ervan overtuigd dat je om een mediabedrijf te leiden, je ervaring in de media moet hebben. Ik zou niet geschikt zijn om een groot industrieel bedrijf te leiden", zei Delaplace op zijn eerste persconferentie.

De 49-jarige Delaplace had het verder vooral over de belangrijke maatschappelijke opdracht van de openbare omroep. "De VRT creëert een enorme maatschappelijke meerwaarde. Daar moeten we trots op zijn en daar moeten we meer mee uitpakken."

Delaplace benadrukte de verbindende rol van de VRT. "In sommige landen, zoals in de VS, is het verbindende effect van media totaal verdwenen. De VRT heeft op dat vlak een heel bijzondere rol te spelen. Ik wil dat de interne trots op die missie groter wordt en dat de Vlaming trotser wordt op de openbare omroep."

"Ik wil hier een project opzetten, waar iedereen enthousiast van wordt", ging Delaplace verder. "Dit is een van de snelst veranderende sectoren. Op vlak van technologie is er een belangrijke rol weggelegd voor de VRT. Ik wil de kabbelende rivier, waar media vandaag in zitten, veranderen in een stromende bergrivier. Stilstaan is achteruitgaan."

Censuur

Delaplace sprak op de persconferentie ook al over een paar hete hangijzers. Zo kreeg hij een vraag over de commotie rond de hitlergroet van Geert Hoste in het satirische programma "De ideale wereld".

"Iedereen is het in dit huis eens over de grote principes en ik heb geen indicaties dat die in dit geval zijn geschonden. Censuur heeft geen plaats in een mediabedrijf en journalisten en programmamakers moeten in alle onafhankelijkheid kunnen werken."

Ook over de Vlaamse Netflix, een streamingplatform waar Telenet en DPG Media aan werken, lichtte Delaplace een tipje van de sluier: "De VRT kan het zich niet permitteren om belangrijke technologische ontwikkelingen aan zich voorbij te laten gaan", klonk het veelzeggend.


Tot slot kreeg de nieuwe baas van de VRT nog een vraag van een kijker via sociale media: "Wat is uw favoriete fragment uit het VRT-archief?". Delaplace moest er even over nadenken, maar kwam dan op de proppen met "De warmste week". "Dat initiatief illustreert perfect wat je met de VRT kan doen. Dat verbindende is waar ik enthousiast van word."


Besparingen

In de studio van "Het journaal" reageerde Delaplace ook nog op de nieuwe besparingsronde waar de VRT voorstaat. "Op dat vlak is de VRT niet anders dan andere mediabedrijven. In de huidige technologiestorm zal ook de VRT keuzes moeten maken. Bovendien wordt de openbare omroep gefinancierd door geld van elke Vlaming, dus moeten we daar heel zorgzaam mee omspringen.

Carrière

Delaplace is tot nu bijzonder honkvast geweest, dat is het eerste dat opvalt als je het cv van de West-Vlaming bekijkt. Midden jaren 90 gaat hij als kersvers afgestudeerd econoom aan de slag bij de krant De Tijd, of wat dan nog De Financieel-Economische Tijd heet. Hij klimt er doorheen de jaren op in de organisatie, van redacteur financiële markten en banksector, over chef van de cel financiën, naar adjunct-hoofdredacteur en in 2006 zelfs hoofdredacteur.


Die laatste rol neemt hij wel maar een dik jaar op zich, want in het voorjaar van 2007 volgt hij Klaus Van Isacker al op als redactiedirecteur van het dan nog jonge Mediafin. Dat is de uitgeverij boven de kranten De Tijd en L'Echo, het magazine Sabato en het beleggingsblad De Belegger. Het bedrijf is in handen van Groupe Rossel en Roularta Media Group.


In zijn tienjarige periode als redactiedirecteur moderniseert hij samen met onder meer Isabel Albers De Tijd grondig en zet er volop in op een multimediale aanpak. In 2017 volgt dan een nieuwe carrièrestap wanneer hij de CEO-stoel van Dirk Velghe mag overnemen.

Veel ervaring

De VRT krijgt dus een nieuwe CEO met onmiskenbaar veel management- en media-ervaring. Wel wordt het afwachten hoe hij zal aarden in een groot overheidsbedrijf waar de politieke druk veel prominenter aanwezig zal zijn dan bij het kleine Mediafin.

Delaplace haalde het in de laatste rechte lijn van voormalig De Standaard- en NRC-hoofdredacteur Peter Vandermeersch en Koen Clement, ex-De Persgroep en WPG. Die laatste was ook vorige keer al kandidaat om CEO te worden van de VRT.

Bron: VRT NWS

Comments
* De e-mail zal niet worden gepubliceerd op de website.